Kako pripremiti starije dijete za dolazak novog člana

Ukoliko u bliskoj budućnosti očekujete prinovu, tj. dolazak novog člana porodice, a pri tom već imate jedno dijete, možete očekivati da će se mnoge stvari promijeniti, naročito kada se radi o ponašanju mališana koje je prvo rođeno.

Kada se mama vrati iz porodilišta, oba roditelja počinju više da obraćaju pažnju na novog člana porodice, pa se starije dijete može osjećati zapostavljeno. Kod njega se može javiti razdražljivost, ali i određena doza ljubomore s obzirom na to da više nije u centru pažnje. Zbog toga je veoma važno unaprijed ga pripremiti pričom kako je divno što će sada dijeliti ljubav sa batom ili sekom, što će imati društvo za igru kao i nekoga o kome će zajedno sa mamom i tatom brinuti sve dok ne poraste. Preporuka je što više razgovarati i na njemu razumljiv način objasniti da ga mama i tata isto vole kao prije i da nema razloga da se osjeća usamljeno ili obeshrabreno.

Isto tako, važno je da roditelji konstantno obraćaju pažnju kako na novorođenu bebu tako i na starije dijete i da ih nikako ne ostavljaju same. To znači da je potrebno da sa njima uvijek bude bar jedna odrasla osoba.

Nikako ne ostavljajte starije dijete kod kreveca za bebe

Stručnjaci savjetuju da svako ko ima starije dijete koje nema više od četiri godine bude obazriv jer je to još uvijek uzrast kada dijete nema predstavu o tome kako bi trebalo da se ponaša pa nehotice ili iz nepažnje može povrijediti najmlađeg člana porodice. Preporuka je da krevetac za bebe bude na vidljivom mjestu, kako bi roditelji uvijek mogli krajičkom oka posmatrati novorođenu bebu. Može se desiti da stariji mališan čuje plač bebe i da poželi da je podigne ili je uzme iz kreveca.

Obradujte svoje starije dijete poklonom 

Prilikom širenja porodice, psiholozi se slažu oko konstatacije da starijoj djeci roditelji isto tako moraju biti privrženi kao i najmlađem članu. To može biti naporno u početku, ali dobrom organizacijom sve se može postići. Jedna od korisnih stvari koju možete uraditi jeste da posvetite određeno vrijeme starijem djetetu. Možete ga odvesti u park ili igraonicu u koju ste ranije često odlazili ili mu kupite omiljenu igračku. Takođe, ako voli da crta, nabavite mu pune pernice sa bojicama kao i slikarski pribor. To će djetetu preokupirati pažnju i ispuniti mu slobodno vrijeme. Nikako mu ne ne uskraćujte da radi ono što voli, naprotiv trebalo bi ga podsticati i naći dovoljno vremena za njega.

Zajedno učestvujte u svim aktivnostima oko bebe kako bi se starije dijete osjećalo prihvaćenijim

Jedan od načina koji se pokazao najboljim za sprječavanje ljubomore i ljutnje starijeg djeteta prilikom dolaska bebe jeste da ga uključite u sve aktivnosti oko njege novog članog porodice. Pa tako, roditelji mu mogu dodijeliti zadatak da im pomaže prilikom presvlačenja, hranjenja, kupanja ili oblačenja. Na taj način, dijete se neće osjećati odbačeno, već suprotno. Osjećaće se korisno i važno jer će misliti da je dovoljno odraslo da može da vodi računa o najmlađem ukućaninu.

(blic)

Related posts

Ostavi komentar