Kamala Haris i Daglas Emhof: Prva potpredsjednica i prvi”drugi gospodin”

Nova potpredsjednica Amerike Kamale Haris i njen suprug Daglas Emhof pišu novu strnicu američke istorije.

Ona je prva crna osoba u američkoj istoriji koja je prihvatila kandidaturu za potpredsedničkog kandidata, i prva osoba azijskog porijekla koja je izabrana da se takmiči za tu dužnost na izborima. Tako je Amerika prvi put dobila i”drugog gospodina” .

Ali obzira na formalni naslov, Emhof, koji je Jevrej, piše istoriju koja je odraz nacionalnih i političkih promjena ali i rodnih normi. Čini se da 55-godišnji advokat nema ni najmanje problema da bude u sjenci svoje supruge. Od početka kampanje bio je uz nju spreman da je zaštiti od svega. Tako je 2019.godine, kada je držala govor, a na binu istrčao demonstrant kako bi joj uzeo mikrofon Emhof je i prije pripadnika osiguranja priskočio u pomoć svojoj supruzi. A nakon što je Bajden proglasio pobjedu ispod fotografije sa na kojoj ej u zagrljaju sa svojom suprugom napisao je na Twiteru „Tako sam ponosan na tebe“.

Image

Nova potpredsjednica Amerike i njen suprug isto su godište i maju po 56 godina, a vjenčali su se prije šest godina. Njihova kombinacija pokrijekla je vrlo zanimljiva. Ona je tamnoputa, indijskog porekla, baptista poput svog oca, iako joj je majka otkrila običaje hinduizma, a Daglas je bijelac, Jevrejin.

Na njihovom vjenčanju 2014. godine Emhof je oko vrata nosio cvjetni vjenac, kako bi odao počast njenom indijskom porijeklu, a zajedno su, po jevrejskom običaju, zgazili čašu.

Za senatorku je to prvi brak dok Emhof iza sebe ima jedan propali, iz kojeg ima dvoje djece.

Privrženost porodici Haris je uvijek isticala. Tako je u maju 2019.za magazin Elle kazala da su njeni pastorci smislili da je zovu”Momala”, jer ne žele da je zovu “maćeha”.

“Moja porodica mi znači sve. I tokom karijere bilo je puno titula, i naravno, ‘potpredsjednica’ će biti sjajna, ali ‘Momala’ će uvijek biti ta koja znači najviše”, kazala je Harris u njenon prvom govoru nakon što je Bajden izabrao da se kandiduje za Bijelu kuću.

Related posts

Ostavi komentar