Ko je Goran May, pijanista koji je zaludeo dame širom regiona?

Goran May Janković, pijanista, kompozitor i profesor klavira, objavio je premijerno krajem prošle godine muzički spot inspirisan Larom Fabijan i njenom interpretacijom “Je suis malade”. Spotom, snimljenim u crkvi Svetog Duha u Kotoru i Perastu, Goran je zakoračio korak naprijed i očekuje da će ga ovaj i sljedeći slični projekti unapređivati kao umjetnika. Muzika je njegov život i njegov život je muzika. Studirao je pedagogiju i klavir van granica Crne Gore. Aktivan je kao koncertni pijanista u regionu i svijetu, a radi kao profesor klavira u Školi za srednje i osnovno muzičko obrazovanje Vasa Pavić u Podgorici.

– Došlo je vrijeme, odnosno stvorili su se uslovi kroz moje umjetničko sazrijevanje za novi početak. U umjetničkom smislu i u osnovi ništa bitno se nije promijenilo, samo sam na tren izmjestio fokus i zakoračio korak naprijed. Spot je prosto pečat na moje dugogodišnje razmišljanje i seriju analiza koje sam u istom periodu obavio. Da bi se čovjek bavio poslom kojim se ja bavim, mora da ima određeni senzibilitet, kreativnost i upornost, to su osnovni elementi bilo koje umjetnosti. Senzibilitet i kreativnost su, svakako, ključne karike u vizualizaciji, tako da sam već odavno u glavi imao jasnu sliku ovog projekta. Uspio sam da dočaram moj doživljaj muzike koji je u sinergiji sa ambijentom koji sam odabrao za snimanje spota. Spot predstavlja kompaktnu cjelinu kadrova koje sam snimio na našim prostorima i kadrova sa jednog od najuspješnijeg koncerata Lare Fabijan. Želio sam da moju emociju prenesem, da podsjetim da ljepota ne poznaje granice te je cjelokupan projekat išao i u tom smjeru. Doprinos ljubavi, ljepoti i nekim prefinjenim stvarima koje nas nose kroz život. Bila bi mi čast i zadovoljstvo da svi oni koji pogledaju spot, dožive, makar i djelimično, dio mojih melodičnih emocija koje sam prenio na instrument imitirajući ljudski glas. To i jeste zadatak jednog pijaniste- rekao je Janković za “Graciju”.

Na pitanje šta bi voli da mu taj put donese, te koje ciljeve je sebi postavio, Janković je odgovorio:

– Kako ovaj moj put ima svoj tok i normalan je slijed događaja, želio bih da moja nastojanja dožive prihvaćenost od strane slušalaca. Nijesam prvi umjetnik, a ni muzičar, koji je imao slične potrebe da kroz svoj umjetnički izraz dopre do publike na pravi način. Umjetnost je takva, preliva se iz jednog u drugi oblik. Daleko od toga da smatram da moja pomenuta težnja predstavlja jednostavnu misiju. Međutim, smatram da nije nemoguća. Težim ka ovakvoj vrsti konekcije sa publikom i očekujem da će me ovaj i svi sljedeći slični projekti unapređivati kao umjetnika. Manifestacija umjetnosti u svim oblicima nedostaje svima.

Prema njegovim riječima kompletnost samog umjetnika osjeti se najprije kroz kombinaciju stilova izraza. -Kroz ovaj projekat uspio sam da sagledam da se ono što znam i osjećam često koristi u muzici kao motiv i segment, koji se sa određenom senzitivnošću pretače iz ozbiljne u modernu muziku. To su vještine koje se djelimično uče, a djelimično ih nosite u sebi. Lično doživljavam i preživljavam i jednu i drugu muziku. Profesionalnom analizom najvećih hitova zabavne muzike nerijetko uočavamo elemente ozbiljne muzike. Znanje implementiranja stvara jednu pitku muzičku cjelinu koja je prijatna za uši širokih masa. U tome se ogleda suština latentnog žongliranja tema i motiva kroz određene žanrove- rekao je Janković.

Inače, Jankovićeva obrada je oduševila mnoge domaće javne ličnosti, ali i pjevačicu Katarinu kaju Ostojić koja je oduševljeno objavila Goranov video na svom Instagram profilu.

Related posts

Ostavi komentar