Koje preparate koristiti da se zaštitite od Sunca

Prije nego što kožu izložite suncu, učinite sve da je zaštitite od iskušenja koja je čekaju ovog ljeta

Kada zasja sunce, trebate znati da svi preparati za njegu kože koje ste koristili tokom hladnih mjeseci više nisu efikasni. Proizvodi koji su kožu tokom zime održavali vlažnom, u ljetnjim mjesecima mogu da ostavie masan i oznojen izgled. Prije izlaganja kože sunčevim zrakama, prvo što treba da napravite je piling. Uklanjanje mrtvih ćelija daje koži sjajan i zdrav izgled, a istovremeno pomaže da apsorpcija hranljivih tvari iz preparata za njegu poput mlijeka i losiona za tijelo bude što bolja i efikasnija. Jedna od najvažnijih priprema kože za ljeto, sunce i more je upravo korištenje pilinga.
Da biste napravili sve preduslove za njegu kože, obratite pažnju na sastav proizvoda koje kupujete. Glicerol i urea su savršen izbor za hladno vrijeme kad je zrak suv, a koža treba dodatnu hidrataciju, ali kad temperatura počne rasti, ovi sastojci u preparatima za njegu samo će činiti da se više znojite. Za ljeto dermatolozi preporučuju da promijenite dnevnu i kremu za čišćenje lica. Dobar izbor su kreme laganih sastojaka koje će hidratizovati kožu, ali i dati joj priliku da diše, ne začepljujući pore. Svakako na etiketi potražite sastojke poput silikona i skvalena – koji je vrlo snažan endogeni antioksidans i štiti kožu od štetnih jonizirajućih zračenja, kao što su UV i X zraci.
Evo nečega što će možda da vas iznenadi: više vlage na licu nije znoj. Žlijezde na površini kože su aktivnije za toplijeg vremena, a to znači više sjaja na licu i eto problema s aknama kod problematičnih tipova kože. Dakle, dodatna njega svakako je najnužnija tokom ljeta. U jednom istraživanju, 60% ispitanica izjavilo je kako imaju više akni tokom ljeta, za razliku od 11% onih koje su tvrdile da su im akne veći problem zimi. Ako su akne i vama problem tokom ljeta, dermatolozi savjetuju da se prebacite na preparate na bazi vode, a za kozmetičke proizvode birajte one s dvojakom funkcijom, poput kreme koja je ujedno i podloga, ali ima i SPF faktor, a licu priuštite masku od gline jednom nedjeljno.
Najbolji proizvodi koji smanjuju lučenje lojnih žlijezda i generalno sprečavaju masno lice tokom ljeta su kreme za sunčanje na bazi cinkovog oksida i titanijum dioksida. One sprečavaju da štetno UV zračenje prodre u kožu, uzrokuje bore, tamne mrlje i, kao fatalnu posljedicu, karcinom kože. Kad smo kod krema za sunčanje, treba da znate da svaki tip kože ima i svoj proizvod: suvoj koži najbolje koriste kreme s aloe verom i uljem jojobe, masna traži gel kreme bez ulja, dok mješovitom tipu najviše prija mliječna kiselina.

Related posts

Ostavi komentar