Mineral koji najčešće nedostaje organizmu

Na količinu gvožđa, posebno bi trebalo da obrate pažnju vegetarijanci i vegani jer ne jedu meso, a upravo je ono najbolji izvor ovog minerala.

Gvožđe je bitno za crvena krvna zrnca, ako ga ne unosite u dovoljnoj količini u organizam možete da osjetite neke neprijatne posljedice ili čak može doći do razvoja anemije. To je stanje u kom u tijelu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca koji za sebe vežu kiseonik.

Nedostatak gvožđa može da prouzrokuje i trajne zdravstvene probleme ako se ne liječi na vrijeme, piše Eat This Not That.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na nedostatak gvožđa i na njih bi trebalo da obratite pažnju.

Osjećate se umorno i usporeno

Gvožđe je potrebno za rast i razvoj, transport kiseonika u tijelu i ostale funkcije. Ako ne dobijate dovoljno gvožđa možete da se osjećate umorno i letargično. Usljed nedostatka ovog minerala nema ni dovoljno kiseonika zbog čega se osjećamo usporeno.

Muče vas glavobolje

Prvi znakovi nedostatka gvožđa su obično umor i glavobolja. Ovaj mineral je neophodan da biste imali dobar nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.

Osjećate slabost mišića

Gvožđe je bitno posebno za sportiste kojima je važna izdržljivost. Nizak nivo gvožđa može da dovede do lošije funkcije mišića i limitiranog aerobnog kapaciteta, što može da utiče na performanse i oporavak nakon treninga.

Hladne su vam ruke i noge

Glavni zadatak gvožđa je da pomogne u transportu kiseonika do mišića, organa i ćelija. Usljed nedovoljnog unosa gvožđa može da se se javi anemija, ekstremni umor, zamor mišića, kratkoća daha i hladne ruke i noge.

Imate vrtoglavicu

Možete osjećati vrtoglavicu jer vam mozak ne dobija dovoljno kiseonika koji je neophodan za normalno funkcionisanje.

Lomljivi nokti i blijeda koža

Ova pojava može da bude još jedna od posljedica nedostatka gvožđa. Osim toga nedostatak gvožđa može da se odrazi i na kosu, pri čemu ona postaje krta.

Related posts

Ostavi komentar