Koje vino je najbolje za zdravlje?

Čaša vina za kraj dana ili kombinovanje s omiljenim obrokom ili desertom može da bude melem za dušu. Pored toga, vino može da djeluje i na vaše zdravlje. Ključni faktor u tome nije samo količina nego i vrsta vina jer su neka zdravija od drugih.

Dobrobiti za naše tijelo drastično se mijenjaju s bojom vina – nije isto da li ćete popiti crno, bijelo ili roze. Pritom se stručnjaci slažu: suvo, crveno vino najzdravija je vrsta vina koju možete da pijete.

“Zapravo, koja čašica vina na dan dobro utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i kognitivne funkcije mozga”, kaže dr sc. Vitni Linsenmejer.

Alkohol može da poveća nivo HDL-a, dobrog holesterola, da spriječi štetu uzrokovanu LDL-a, odnosno lošeg holesterola i da smanji stvaranje krvnih ugrušaka. Stručnjaci preporučuju umjerenu konzumaciju: jedno piće dnevno za žene, a do dva pića dnevno za muškarce, pišu na sajtu 24sata.hr.

“Ipak, priča se mijenja kad ljudi konzumiraju više od 1-2 pića dnevno. Tada vidimo povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i bolesti jetre”, kaže dr Linsenmejer.

S kalorijskog stanovišta, vina se kreću oko 120-150 kalorija po čaši, pa bez obzira na to koju vrstu vina da odaberete, razlike su zanemarljive. Po pravilu, što više prirodnog šećera ima u vinu, to je broj kalorija sveukupno veći. Ako brinete zbog unosa kalorija iz vina, jednostavan način da ih kontrolirete jeste provjera procenta alkohola u vinu. Sadržaj alkohola od 12,5% ili niži smatra se manjim kalorijskim unosom. Obavezno potražite vino s oznakom “suvo” jer ono pomaže u održavanju nivoa šećera po obroku.

Iako je količina prvi faktor koji utiče na zdravlje, treba uzeti u obzir i to da sva vina od grožđa daju antioksidante, to jest resveratrol, kvercetin i polifenole, ali njihov nivo u crnom vinu je veći nego bijelom, pošto kožica grožđa ostaje u vinu duže tokom fermentacije.

“Ako se pitate koja su konkretno crna vina najzdravija, sledeći put uživajte uz pino crno ili uz kaberne suvinjon”, kaže dr Linsenmejer.

nova.rs

Related posts

Ostavi komentar