Korisni frizerski savjeti za kosu

Iako zima nije bila ni oštra ni hladna, više smo nego spremni za proljeće, pa nije naodmet da počnemo sa tretmanima za njegu kože i kose koji više odgovaraju ovom godišnjem dobu. Dok odbrojavamo dane do završetka zime, evo nekoliko načina kako da tretirate kožu i kosu.

Prvo poradite na boji kose, a zatim je i oblikujte. Što više bojite kosu, to ćete više morati da je njegujete bogatim maskama kako biste je nahranili. Ako često bojite kosu bilo bi dobro da koristite maske koje se ne ispiraju ili da sa povremeno prespavate sa maskom za kosu na bazi ulja (efekat je sličan kao kada uveče, prije spavanja, namažete lice kremom za njegu i hidrataciju).

“Na zdravoj kosi se boja zadržava duže, dakle ne blijedi tako brzo. Suva kosa je siromašna hranljivim tvarima koje su zadužene za zadržavanje pigmenta. Pri pranju kose obavezno koristite regenerator, što će takođe pomoći očuvanju boje. Prilikom primjene ovih tretmana potrudite se da koristite što je moguće kvalitetnije šampone i regeneratore. Izaberite proizvode koji pored hranljivih sastojak, pospješuju i sjaj kose. To će pomoći da boja sporije blijedi, pa će na taj način izgledati sjajnija i zdravija”, savjetuje poznata američka frizerka Rita Hazan. “Posvjetljivanje kose je najznačajnija promjena koju biste s proljeća mogli da napravite. Poznati klijenti sa početkom ovog godišnjeg doba često traže boje poput ružičaste, boje višnje ili ultraljubičaste. Ukoliko ste ljubiteljka hrabrog uličnog stila, onda je takva drastična promjena boje kao stvorena za vas. A proljeće se pokazalo kao doba godine u kojem najviše dolazi do takvih promjena.”

Nabacite sjaj

Povedite računa o koži i to odmah. Skoro ništa ne može da uništi kožu kao niska zimska temperatura. Stoga je potrebno da početkom proljeća češće radite piling i nanosite losion za tijelo barem dva puta dnevno. Postavite sebi cilj, a to prije svega znači: oslobodite se izumrlih ćelija kože koje su se nakupile tokom zime i dobro je nahranite losionima za tijelo kako biste izbjegli dehidrataciju.

Kada se radi o pripremama za proljeće, idealan izbor su sprejevi za samotamnjenje kože. Ovo je posebno važno kao prevencija od štetnosti sunčevih zraka, ali i iz estetskih razloga jer na ovaj način obezbjeđujete tijelu ujednačen i lijep ten, bez dijelova tijela sa vidljivim opekotinama i crvenilom od sunca, kao i onih koji su ostali bijeli. Obratite se profesionalcima u specijalizovanim salonima, mogu da podese intenzitet boje koja vam odgovara i u toku procesa bojenja mogu da prate da li se boja ravnomjerno nanosi. Takođe se preporučuje da tamnjenje kože sprejom zakažete dva-tri dana prije odlaska na odmor, kada će rezultati biti najbolji.

Nakon što hladnije vrijeme počne da popušta i dođu topliji dani, tako će i koža početi da prolazi kroz određene promjene. Tokom zimskog vremena primijetićete da su koža i kosa isušenije, zato je potrebno da ih redovno hidrirate kako bi se rezultati pokazali već početkom prvih proljećnih dana.

Ulja ne samo da su dobra za kupku kao i za tretman kože nakon kupanja, već su idealna i za njegu kose. Prije svega se preporučuju za održavanje zdravlja kose, a to odmah znači i njen ljepši izgled, brži rast i izraženiji sjaj. Savršena su za hidrataciju kose i kože glave, a naročito za prelaze sa zimskog vremena na proljeće.

Što se tiče dijelova tijela koji su tokom zime skriveni od zimskih uticaja, a tu prije svega podrazumijevamo intimne dijelove, da biste imali savršenu bikini zonu, vrijeme je da pustite da rastu dlačice koje inače depilirate. Pravi je trenutak da prestanete sa brijanjem dlačica koje želite depilirati kasnije. Najbolje vrijeme za depilaciju je nakon 14 do 20 dana. I depilaciju treba da obavite najmanje 48 sati prije izlaganja suncu.


Avokado u borbi protiv suve kože

Maska od avokada je puna minerala, vitamina i antioksidanata, pa će konačan rezultat da bude mekana i sjajna koža. Avokado ogulite, sitno isjeckajte i pomiješajte sa malo maslinovog ulja. Nanesite masku na lice i ostavite 15 minuta da djeluje. Rezultat: vidno ljepša i zdravija koža.

(gracija)

Related posts

Ostavi komentar