Kristijan Dior tvrdio je da prave dame ovo sebi nikada ne smiju da dozvole

Kralj mode kako su ga često nazivali Kristijan Dior je tokom života stvorio jedan od najuspješnijih brendova koji se i danas nalazi na vrhu svjetske modne scene. Čovjek čiji su modeli sinonim za eleganiciju smatrao je da se za ženu ne može reći da je njegovana ako sebi da dozvoli nekoliko stvari. A evo i kojih:

DIOR DIES 24-10-57. Christian Dior, the Paris fashion designer, died early today (Thursday) at Montecatini, Northern Italy. He was 52. This picture of M. Dior – with model Dorothy Emms – was taken during one of his visits to London., Image: 17269589, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Topfoto

Prljava kosa

Poput Koko Šanel, i Kristijan Dior je smatrao da je najgore što žena može učiniti je da izađe iz kuće sa prljavom kosom. Dior je vjerovao da se za ženu ne može reći da je njegovana, ako dozvoli sebi da se u javnosti pojavi sa prljavom kosom.

Ženstvenost

Ako žena nije ženstvena onda se ne može smatrati damom. Ako ona negira svoju ženstvenost i ne naglašava je, onda ona i nije žena, smatrao je Dior.

Prema Dioru, ženstvene nisu samo cipele sa potpeticama i haljine, već i ponašanje, maniri, komunikacija sa drugim ljudima.

Odgovarajuća odjeća

Dior je smatrao da pravilna njega tijela zahtijeva i odabir odjeće koja odgovara našem tijelu i karakteru. Njegovana žena je ona koja nosi odjeću koja odgovara njenoj figuri, te koja je umjereno naglašava, izjavio je jednom Dior.

Cipele

– Pravi dokaz elegancije jedne dame se nalazi na njenim nogama – izjavio je jednom Dior. On je smatrao da su ženske cipele neophodan atribut ženstvenosti.

Njegovane žene ne mogu izaći iz kuće sa cipelama koje nisu ženstvene. Kristijan Dior nije podnosio patike na ženskim nogama.

glossy.espreso.rs

Related posts

Ostavi komentar