Savjeti za lijepu i njegovanu kosu

Ne kaže se uzalud da je kosa ukras svake žene. Ovih nekoliko savjeta kojih treba da se pridržavate pomoći će vam da sačuvate zdravu kosu.

1. Ispirajte kosu mlakom vodom

Zaštita kose počinje od pranja. Kosu ne perite vrelom vodom. S vremenom će se isušiti, koren će početi da se masti, a krajevi će ispucati. Kosu perite blagim prirodnim šamponima i ispirajte mlakom vodom.

2.Fen nikad na najjače

Kad koristite fen, kosu sušite na nižoj temperaturi, a fen držite na dvadesetak centimetara od kose. Trajaće duže, ali vrijedi.

3.Koristite sprej za zaštitu

Drugi korak je zaštita kose preparatima. Sprejevi za zaštitu kose od toplote nanose se na mokru kosu i štite je od štetnog uticaja toplote, bez obzira na to da li želite savršeno ravnu ili talasastu kosu. Preparata ima raznih, pa nije svejedno da li vam je kosa ravna ili kovrdžava, odnosno da li želite da je ispravite ili ukovrdžate. Zavisno od toga birajte preparat. Možda će vam trebati i više njih, ali isplati se na duže staze. Iako su oni u spreju najčešći, ima ih u vidu krema i losiona. Ako ste pobornik prirodnih preparata, znajte da arganovo i kokosovo ulje odlično štiti kosu, daju joj sjaj i olakšavaju oblikovanje. Sprejevi se koriste na cijeloj dužini kose, a prirodna ulja samo na krajevima u malim količinama.

4.Idealna temperatura je 200˚ C

Svaki put kad koristite fen ili presu, vi topite vlakna elastina koja kosi daju čvrstinu. Sjetite se da većina aparata grije kosu temperaturom od 200˚ C. Iako mnoge prese za kosu dostižu temperaturu od 250˚ C, preporuka je da je podesite na 200˚ C. Kosu peglajte tek kad je potpuno suva, a nakon toga na krajeve nanesite ulje za dodatnu zaštitu iako ste već nanijele preparat za zaštitu od toplote.

magazin.novosti.rs

Related posts

Ostavi komentar