Mirjana Karanović: Živimo u nesigurnom vremenu

Premijera predstave “Čitač”, prema motivima romana Bernarda Šlinka, a u režiji Borisa Liješevića, zakazana je za 24. oktobar od 20 časova na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” BDP-a.

Roman je napisan kao ispovijest jednog čoveka koji u srednjoškolskom periodu upoznaje stariju ženu Hanu Šmic i stupa s njom u intimnu vezu. Ona u jednom trenutku nestaje iz njegovog života, ali njihovi putevi će se ukrstiti nakon Drugog svjetskog rata. On će tada kao student prava prisustvovati suđenju nadzornicama logora, a među optuženima za ratne zločine biće i njegova voljena Hana.

Glumica Mirjana Karanović, koja tumači glavnu žensku ulogu u ovoj predstavi, kaže da je tema kako knjige tako i ovog komada suočavanje sa tim ko si i kako prevazići sebe.

“Sve moje uloge pokušavam i uspijevam da razumem kao ljudska bića jer tako i gledaoci mogu da razumijeju i da prenesem to. Razumijevanje Hane je važno, ona je tema te predstave, glavni junak pokušava da je razumije, i on se pita kako takva žena može da učestvuje u zločinima”, kaže Karanovićeva.

sa današnjeg presa: Liješević i Karanović

Ona smatra da su kultura, obrazovanje i upoznavanje sa prošlošću najbolji put da se oslobodimo prošlosti.

“Najlakše je reći da su ratne zločine radili ljudi koji su poremećeni, ali nisu, to su samo ljudi. Shvatiti ljudsku prirodu je najbolji način da mi kao društvo možemo i imamo šansu da se promenimo”, smatra Karanovićeva, kojia je gostovala na TV Prva.

Dodaje da je učesnike predstave više zanimala transformacija i to putovanje kako Hane tako i tog mladića, kao i opisivanje tog iskustva – ljubavi prema nekome ko je počinio zloćin.

Često za nju kažu da je teška za saradnju, i ona to ne poriče.

“Možda neki put zavisi od raspoloženja ali generalno živimo u nesigurnom vremenu, a ja se kao osoba osjećam često ugroženo i nesigurno i te emocije dijelim sa mnogim ljudima, pa često ulazimo u sukobe jer se bojimo da budemo ugroženi, da nismo dovoljno poštovani”, navela je glumica dodajući da mnogima od nas nedostaje poštovanje od drugih, ali i samopoštovanje.

“Živimo jedan loš period što zbog okolnosti u regionu i u svijetu. Neka nelagoda je uvijek tu”, smatra Mirjana Karanović.

Related posts

Ostavi komentar