Muška dadilja, seksualno uznemiravanje: Kontroverzne odluke u epizodama “Prijatelja”

Serija “Prijatelji” iako humorističnog karaktera nije mogla da prođe bez svojih kontroverzi – od uvrijedljive tematike epizode do nipodaštavanja manjina.

Prijatelji su deset sezona držali gledaoce prikovanim za male ekrane. I danas se ova serija emituje na televiziji i gledaju je mnoge generacije. Ali pažljivim gledaocima nisu mogle da promaknu problematične odluke koji su scenaristi donijeli tokom decenije snimanja serije.

1.”The One That Could Have Been”

Epizoda iz šeste sezone serije bavi se onim što bi bilo kada bi likovi krenuli različitim životnim putevima. Mnogo gledalaca bilo je iznervirano što je 30-godišnja Monika prikazana kao gojazna i kako je zbog svoje prekomjerne težine Monika još uvijek nevina. Epizoda prikazuje Moniku kako se prejeda i ističe da zbog toga ne može da ima dečka, što su gledaoci smatrali uvrijedljivim prema ljudima sa viškom kilograma.

2.”The One Where Eddie Won’t Go”

Edi, koga glumi Adam Goldberg, novi je Čandlerov cimer nakon što se Džoi odselio. Smatra se cimerom iz noćne more jer je gledao Čandlera kako spava, optuživao ga za seks sa bivšom djevojkom i krao mu stvari. Džoi i Čandler su mu se smijali, a gledaoci su zamjerali scenaristima što je Edi prikazan kao čovjek sa mentalnim smetnjama kom se smiju.

3.”The One With The Metaphorical Tunnel”

Rosova prva supruga Kerol je lezbejka i tokom serije je nekoliko puta pokazano koliko mu to smeta. Ali u ovoj epizodi Ros poludi jer se njegov sin Ben igra sa Barbikom. Tada je pokušao da ga prisili da umjesto Barbike odabere igračku Superheroja. Ova tematike ocijenjena je kao izuzetno patrijarhalna.

4. “The One With The Male Nanny”

Nakon što su Ros i Rejčel dobili ćerku Emu, potražili su dadilju. Od svih koji su došli na razgovor za posao, najviše se istakao Sandi – koji je muškarac. Ros nije mogao da se pomiri sa tim i smetalo mu je što je Sandi bio previše emotivan, da bi na kraju ova muška dadilja dobila otkaz. Ono što je smetalo gledaocima i kritičarima je tradicionalna podjela rodnih uloga, te da je poruka da je svako ko se ne uklapa u društveno-poželjni kalup biti na neki način kažnjen.

5. “The One With The Ick Factor”

U ovoj epizodi Monika je bila sa Itanom. Lagala ga je da je imala 22, umjesto 26 i na kraju je Itan izgubio nevinost sa njom. Ali Monika je tek kasnije saznala da nije jedina lagala za svoje godine – Itan je rekao da je bio postdiplomac, ali da je u stvari bio 17-godišnjak u srednjoj školi. Monikino licemjerje ali i prikazivanje romantičnog odnosa sa maloljetnikom zasmetali su publici.

6. “The One With Chandler’s Dad”

Tokom deset sezona serije bilo je mnogo šala o Čandlerovom ocu. U sedmoj sezoni, gledaoci su konačno vidjeli Čarlsa, koji je transrodna žena i “dreg-kraljica”. Čandler nije mogao da se nosi sa tom činjenicom i nije ga pozvao ni na vjenčanje dok ga Monika nije natjerala da ode u posjetu Čarlsu. Netrpeljivost prema trans-zajednici upala je u oko gledaocima.

7.”The One With The Dozen Lasagnas”

U ovoj epizodi Fibi je seksualno zlostavljana na poslu. Rejčelin dečko Paolo otišao je kod Fibi na masažu. Prvo ju je uhvatio za zadnjicu, a zatim joj pokazao svoj penis. Fibi je bila uznemirena jer nije znala kako da kaže Rejčel da joj je dečko prevrtljivac. Gledaoce je nerviralo to što je glavni problem ovdje bio pokušaj Paola da prevari, a ne činjenica da je Fibi bila seksualno uznemiravana na poslu.

(B92)

Related posts

Ostavi komentar