Nevakcinisani neće moći na manifestacije bez testa?

U Institutu za javno zdravlje razmatraju da građanima koji nijesu vakcinisani uvedu zabranu prisustvovanja manifestacijama, festivalima i sportskim događajima ili obavezan negativan PCR test koji će sami morati da plate, potvrđeno je Danu iz te ustanove.

Načelnica za imunizaciju u Institutu Milena Popović Samardžić kazala je da se razmatraju ograničenja kojima će se prisustvo na manifestacijama, festivalima i sportskim događajima dozvoliti samo vakcinisanim građanima.

Pojasnila je da se takve mjere razmatraju zbog niskog obuhvata mladih vakcinacijom. Takođe je kazala da na raspolaganju imaju oko 13.000 doza kineskih vakcina, a naredne sedmice očekuju isporuku 40.000 doza ruske vakcine „sputnjik V“.

“Osim prve opcije da se građanima koji su primili obje doze dozvoli prisustvo na društvenim događajima, razmatra se i mogućnost da osobe koje nijesu testirane moraju da imaju negativan PCR test. S obzirom na to da se radi o testu koji nije medicinska indikacija građani bi morali da ga plate. To je predlog koji će se razmatrati”, ističe Popović Samardžić.

Ona je ponovila da bilježe nedovoljan odziv mladih za vakcinaciju.

“U starosnim grupama preko 70 godina vakcinisano je više od 50 odsto stanovništva, a taj broj je značajno manji kod mladih, radno aktivnih ljudi, prema kojima će sada ići fokus kampanje. U Velikoj Britaniji samo vakcinisani mogu da prisustvuju raznoraznim okupljanima, bilo da su to utakmice, pozorišta, bioskopi, čak i u restoranima. Ako se nastavi ovakav odziv mladih i mi ćemo biti prinuđeni da krenemo sa regulativom koja će rješavati ovako niski odziv u tim grupama”, saopštila je Popović Samardžić.

Istakla je da je kod 60 od 30.000 u potpunosti imunizovanih ljudi, infekcija virusom korona registrovana 14 dana nakon dobijanja druge doze.

“Interesantno je da je kada smo interval od 14 dana povećali na 28 dana nakon druge date doze registrovano samo 17 slučajeva. Tako da bih apelovala na građane da budu oprezni četiri nedjelje nakon druge doze vakcine”, navodi ona.

Takođe su, kaže, uočili da između prve i druge doze vakcine imamo 600 zaraženih osoba.

“To govori o tome koliko ljudi žele da se opuste i vrate normali, pa steknu utisak da su nakon prve doze već možda bezbjedniji i sigurniji, što nije tačno. Na Cetinju je makar jednom dozom vakcinisano skoro 30 odsto stanovništva, slična situacija je u Kolašinu, Kotoru i Mojkovcu. Apelujem na građane Primorja da se odazivaju vakcinaciji u što većem broju, jer ovo još uvijek nije dovoljno. Turisti gledaju koliki je obuhvat vakcinacije i to je jedan od načina na koji želite da privučete goste. U primorskim gradovima odziv što se tiče vakcinacije treba biti još bolji”, poručila je Popović Samardžić dodajući da je maska definitivno najbolja zaštita te da se svi moramo pridržavati mjera za suzbijanje infekcije kovidom-19.

(Dan)

Related posts

Ostavi komentar