Muškarci mogu da budu depresivni kada se rodi beba

Postporođajna depresija može da pogodi oba roditelja u isto vrijeme, prenosi britanski Daily Mail.

Velika studija ustanovila je da jedan u 30 parova pati od poznatog termina “baby blues” ili postporođajne depresije za koju se mislilo da može da se pojavi samo kod novopečenih majki.

Ovo stanje javlja se u prvoj godini bebinog života i potpomognuto je hormonskim promjenama koje se dešavaju u tijelu nakon porođaja, ali i sa samim promjenama životnih navika koje sa sobom nosi roditeljstvo.

Psihološki efekti posporođajne depresije su manje poznati kod muškaraca ali to ne znači da ne postoje u njihovom slučaju.

Studija koju je spredvodio Univerzitet u Londonu posmatrao je 30.000 parova koji su nedavno dobili bebe i ustanovili da je čak 3,2 odsto parova patilo od postporođajne depresije u isto vrijeme.

Simptomi postporođajne depresije uključuju gubitak interesovanja za bebu, osjećaj beznadežnosti, razdražljivost i nemogućnost uživanja u bilo čemu. Neki pate i od napada panike, anksioznosti i gubitka apetita.

Magazin “JAMA Network Open” objavio je studiju da je rizik da oba roditelja pate od depresije istovremeno povećan nakon rođenja bebe.

Da stvari idu lančanim putem pokazuje i da je rizik da očevi pate od anksioznosti tri puta veći ako je majka depresivna.

Majke koje su ranije bile izložene stresu u većem su riziku da pate od postporođajne depresije, kao i one koje nemaju socijalnu podršku i one koje su imale nasilnog partnera.

S druge strane muškarci su više izloženi riziku ako imaju niži stepen obrazovanja, nemaju posao ili nisu zadovoljni u braku.

(ona.rs)

Related posts

Ostavi komentar