Narodni muzej u korak sa savremenim tehnologijama

Nakon višemjesečne saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i firme Vigoris Ecotech od sada možete virtuelno istražiti realistične 3D modele Njegoševog Mauzoleja na Lovćenu i Reljefnu kartu Crne Gore, u okviru online platforme 3D Virtual Heritage (3dvirtualheritage.me).

Narodni muzej je ranije omogućio virtuelne obilaske stalnih postavki i povremenih izložbi u cilju promocije kulturno-istorijskog nasljeđa, dok projekat 3D Virtual Heritage ima za cilj povećanje svijesti o značaju digitalizacije i savremene promocije kulturnih dobara.

Platforma pruža korisnicima mogućnost istraživanja i proučavanja realističnih 3D modela kulturnih dobara koristeći dostupne elektronske uređaje kao što su laptop, računar i telefon. Ovakav način promocije omogućava korisnicima iz čitavog svijeta da na jedinstven način dožive spomenike kulture Crne Gore.

Njegošev mauzolej i Reljef Crne Gore mogu se istražiti kroz 3D rendere, 3D animacije i 3D modele. 3D model pruža mogućnost interakcije sa korisnikom i pruža mogućnost sagledavanja na način na koji ga nije moguće sagledati u stvarnosti.

Primjena virtuelnih tehnologija i 3D modela može se na savremen način mlađoj populaciji približiti kulturno istorijsko nasljeđe zemlje. 3D modeli kojima se može manipulisati u virtuelnom svijetu predstavljaju veoma atraktivan način komuniciranja kulturnog nasljeđa. Kombinovanjem istorijskih činjenica sa 3D modelom i stvaranje virtuelnog edukativnog iskustva može na veoma zanimljiv način biti sredstvo kojim se podiže svijest o značaju kulturno-istorijskog nasljeđa kod mlađe populacije.

Postojanje 3D modela kulturnih dobara koji je dostupan na online platformi pruža neograničene mogućnosti promocije kulturnog turizma određene lokacije. Virtuelni svijet zauzima sve veći prostor u životima ljudi i prakse promocije kulture moraju ispratiti taj kurs kretanja. Zbog toga je okretanje prema ovakvom načinu promocije neophodno da bi se obezbijedio održiv razvoj kulturnog turizma. Kako tehnologija napreduje, mogućnosti prezentacije 3D modela će biti sve raznovrsnije. Virtuelna stvarnost je već dio naših života, a proširena stvarnost je novi korak koji će mogućnost prezentacije 3D modela podići na još veći nivo.

Implementaciju projekta 3D VIRTUAL HERITAGE koji je kofinansiran od strane EU i Vlade Crne Gore, u okviru budžetske linije IPA II (2015-2017), sprovodi firma Vigoris Ecotech.

Related posts

Ostavi komentar