Roditeljske greške zbog kojih se narušava odnos između braće i sestara

Odgajanje djeteta je složen i težak zadatak, a podizanje nekoliko djece istovremeno čini taj proces još komplikovanijim.

Ne samo da je potrebno izgraditi odnos pun povjerenja sa svakim djetetom ponaosob, već im treba pomoći da imaju dobre međusobne odnose.

Nažalost, ponekad upravo fraze koje roditelji izgovaraju mogu da dovedu do sukoba.

Nekoliko rečenica su štetne i bolje je da ih ne koristite u odgoju djece ako želite da očuvate njihove dobre odnose.

Uzmi brata ili sestru za primjer

Možda vam se čini da je upoređivanje sa drugom djecom odlična motivacija. Ali ono što dijete čuje je samo da njegovog brata ili sestru volite više ili da je on ili ona gori. To stvara osjećaj zavisti, što može dugoročno da dovede do problema sa samopoštovanjem.

Pazi na mlađeg brata ili sestru

Preporučuje se da zamolite stariju djecu da brinu o mlađoj, ali samo kada postoji značajna razlika u godinama. Starije dijete ne može u potpunosti da zamijeni roditelje.

U idealnom slučaju, briga o mlađem bratu ili sestri trebalo bi da dođe od djeteta, kao izraz njegove odnosno njene ljubavi.

Moraš voljeti brata ili sestru

Nova beba u porodici može da bude izvor stresa za starije dijete. Kod njega se može pojaviti ljubomora.

Napor da starije dijete zavoli mlađe može samo da pojača osjećaj odbojnosti. Mnogo bolja opcija je da planirate vrijeme koje ćete provesti i posvetiti isključivo starijem djetetu.

Ti si stariji, budi pametniji

Prisiljavanje starijeg djeteta da popusti mlađem može da naruši odnos između djece, ali i da prouzrokuje lične probleme starijem djetetu.

Zbog opterećenja i stalnog pritiska može da izraste u manje optimističnog i tjeskobnog perfekcionistu koji uvijek traži odobravanje i teško gradi prijateljske odnose.

Ko će prvi?

Bilo da je riječ o kupanju ili o tome ko će prvi da uđe u automobil, ova fraza otvoreno izaziva takmičenje među djecom. Jedno dijete uvijek ćete stavljati u nepovoljniji položaj.

Takmičenje ovog tipa za djecu nije igra, a emocije prouzrokovane pobjedom ili gubitkom su prilično snažne. Zato je prikladnije djecu odgajati učeći ih da su tim, a ne da se takmiče jedno protiv drugog. Vi preuzmite ulogu trećeg igrača koji gubi, prenosi Index.hr.

Prestani da se ljutiš

Kad djetetu branimo da iskaže neku emociju, pogoršavamo situaciju. Umjesto da djeci branite da se ljute ili plaču saslušajte ih, recite im da su njihovi osjećaji normalni i pomozite im da shvate stvari.

Volim vas jednako

Izraz „volim vas jednako“ naglašava da nijedno dijete nema ništa posebno u sebi. Umjesto toga, bolje je pohvaliti talente svakog djeteta ponaosob. Tako ćete učiniti da se djeca osjećaju vrijednim.

(Index)

Related posts

Ostavi komentar