Naučnici otkrivaju koje trajne posljedice ostavlja koronavirus na organizam

Saznanja naučnika govore o tome da kovid-19 kod pojedinih pacijenata može značajno da ošteti rad bubrega, jetre, srca i mozga. I to na duže staze. Nedavno istraživanje je pokazalo je da čak 91 odsto pacijenata koji su se “oporavili” ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše “Best life”.

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 u Južnoj Koreji. Naučnici su saopštili da je 879 ispitanika, odnosno njih 911 odsto, reklo da je ima jedan dugotrajni simptom. Umor je bio najčešći simptom (zabilježen je kod 26 odsto pacijenata), a poteškoće sa koncentracijom zabilježene su među 25 procenata pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula ukusa i mirisa, kod pojedinih je ova posledica bila prisutna i nekoliko mjeseci nakon završetka bolničkog liječenja.

Rezultati istraživanja su još jedan dokaz da nemali broj osoba koje su preležale koronu bori sa dugotrajnim posledicama ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje i gubitka čula ukusa i mirisa i dalje česti među populacijom od 18 do 34 godine i to dvije do tri nedjelje nakon što su dobili pozitivne rezultate testiranja.

U istom izveštaju piše da je 40 odsto pacijenata koji su preživjeli pandemiju SARS-a 2003. godine, koja je, takođe, bila izazvana korona virusom, pokazivalo simptome hroničnog umora koji su trajali tri i po godine nakondijagnoze. Agencija je zaključila da postoje sve veći dokazi dugotrajnih zdravstvenih komplikacija koje utiču na srce, pluća, mozak i mentalno zdravlje pacijenata.

Treba pomenuti i izvještaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz jula koji je pokazao da se 35 odsto ispitanih pacijenata nije potpuno oporavilo ni dvije do tri nedjelje nakon pozitivnog testiranja na virus, a mnogi su rekli da se osjećaju umorno. Pojedini stručnjaci vjeruju da bolest može da izazove sindrom kroničnog umora poznat kao mijalgijski encefalomijelitis.

Related posts

Ostavi komentar