Održan treći festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci”

Treći festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” održan je juče, 21. decembra 2020, na Velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

-Naša kuća pokrenula je festival sa željom da sačuva od zaborava i promoviše najljepše izvorne crnogorske note, a ujedno dajući šansu mladim, neafirmisanim pjevačima- rekli su u KIC-u.

Ove godine na sceni KIC-a blistalo je 15 mladih pjevača: Đina Mićović, Radoje Simonović, Sara Bulatović, Lazar Džudović, Ana Zeković, Milena Pantović, Luka Lukić, Maša Cupara, Nevena Skrobanović, Vukašin Delić, Petar Bulatović, Branka Zečević, Momir Lukovac, Milena Janković i Anđela Vukčević, a pjevali su uz ostalo: “Oj golube”, “Poleće soko”, “Vasojevka”, “Milica jedna u majke”, “Zapjevala bulbul ptica”, “Crnom Gorom nek’ se čuje”, “Šetajući pored Ljubovića”, itd.

Pjevače je pratio orkestar pod vođstvom Aleksandra Saše Magovčevića, (harmonika), u sastavu: Ivan Peković (harmonika), Miladin Marković (klarinet) Milena Ćuković (flauta), Ivan Stanojević, Miloš Bošković, Jana Radunović, Ivan Papović, Marijana Jelenić (violine), Rade Magovčević (gitara) Nikola Nedeljković (bas gitara) i Boban Popović (bubanj).

Gosti trećeg KIC-ovog festivala bili su popularni pjevači Zdravko Đuranović i Tanja Šeter, a voditelj Miomir Maroš. Direktorica festivala Snežana Burzan Vuksanović istakla je da je za KIC kao organizatora, ovaj treći Festival “Stare note – novi zvuci” poseban jer je nakon nekoliko odlaganja tokom godine KIC-jubileja, 55. rođendana, ipak održan, da je bio kvaliteniji nego prošli te da je potvrdio ljepotu crnogorske muzičke tradicije. Ona je zahvalila RTCG-u na podršci. Umjetnički rukovodilac festivala Aleksandar Saša Magovčević potvrdio je da je ovogodišnje izdanje održano uz puno truda, posvećenosti, dobre volje, ali i strpljenja svih učesnika, i pjevača i muzičara i tv ekipe, dodavši da se nada da će četvrti festival biti održan u boljim, lakšim i “normalnijim” uslovima.

Festival je održan u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, bez publike. Ipak, zahvaljujući tradicionalnoj podršci RTCG-a, tokom Novogodišnjih praznika, gledaoci širom Planete na kanalima crnogorskog javnog servisa, moći će da uživaju u nastupima mladih crnogorskih vokalnih umjetnika.

Treći festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” podržali su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Organizacija PAM CG i TAKT produkcija.

Related posts

Ostavi komentar