Ona je najpametnija žena na svijetu, evo šta danas radi

Rođena je kao Merilin Mač, ali prezime svog oca nije zadržala dugo jer je rano počela da vjeruje kako bi parovi trebalo da zadrže predbračna prezimena, pa bi tako sin trebalo da preuzme očevo prezime, a ćerka majčino. Tako je ona postala Merilin vos Savant (stručnjak), što joj i pristaje.

Kao 10-godišnja djevojčica rješavala je dva testa inteligencije. Prvi je bio Stanford-Binet test i uključivao je set pitanja koji mjere kognitivne sposobnosti kroz pet faktora. Drugi je bio Mega test, dizajniran kako bi mjerio IQ iznad 145. Po Mega testu njen je IQ iznosio 186, a po Stanford-Binetovoj skali bio je 228.

Nakon kratke analize stručnjaci su zaključili kako ova desetogodišnjakinja ima mentalne sposobnosti 23-godišnjaka. Trideset godina kasnije u istoriju će ostati upisana kao osoba s najvećim IQ-em na svijetu koja je držala taj rekord u Ginisovoj knjizi rekorda sve dok ta kategorija nije ukinuta 1990. godine. Uprkos njenom IQ-u bez presedana njeno je obrazovanje bilo poput bilo kojeg drugog. Išla je u lokalnu srednju školu i radila u očevoj prodavnici. Studije psihologije počela je studirati na univerzitet Vašington ali je odustala nakon dvije godine.

Početkom 80-ih preselila se u Njujork i počela da gradi svoju karijeru u pisanju. Prije nego što je dobila posao u “Parade” pisala je IQ kvizove za Omni magazin. Pisala je i kolumnu a ljudi su joj mogli slati pitanja na koja bi im ona odgovarala.

Za Roberta Džarvika, jednog od dizajnera vještačkog srca Džarvik-7.udala se 1987. godine. Kasnije je postala šefica finansija u “Jarvik Heart Inc”. Njih dvoje su bili poznati kao najpametniji par u Njujorku.

Ona je bez sumnje jedna od, ako ne i najpametnija osoba na svijetu, no Merilin vos Savant se držala podalje od bilo kakvih reflektora. I ostala je u anonimnosti, sasvim obična žena, kolumnistkinja i autorka koja je objavila nekoliko knjiga.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Related posts

Ostavi komentar