Rodila je blizance sa 64 i sud joj ih je oduzeo: “Ona nije sposobna da brine o djeci”

Mauricija Ibanez koja sada ima 69 godina, prije četiri godine je uz pomoć vještačke oplodnje postala mama blizanaca. Kasna trudnoća je uspjela, ali čim ih je rodila, djecu je preuzela socijalna služba uz obrazloženje da majka nije sposobna da brine o njima.
U sistemu socijalne služne pored blizanaca nalazi se i Mauricijina ćeka, koja ima 11 godina, a koju su oduzeli od majke 2014. godine.

Španski sud je u ponedjeljak donio presudu da Mauricija nije sposobna da se brine o djeci.

Ovom odlukom okončana je pravna bitka koja je trajala četiri godine. Mauricija je na sve načine pokušala da vrati djecu, blizance Gabrijela i Mariju, koje je rodila nakon vještačke oplodnje u Americi.

Sud navodi da majka nije mogla na kvalitetan način da sarađuje sa socijalnom službom i da je to takođe škodilo djeci. Ponovili su da je presuda zasnovana na procjeni stručnjaka, a ne na osnovu Mauricijih godina, ni njenog mentalnog zdravlja.

U saopštenju suda u Burgosu, odakle je Mauricija, u vrijeme njihove prve presude stoji da majčine karakterne crte značajno utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Kažu da djeca žive u izolaciji bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice, kao i bez podrške društva.

Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalna služba ih je smjestila u udomiteljsku porodicu nedugo nakon rođenja. Ibanez je potpisala sa socijalnom službom dokument u kom je navela da će angažovati pomoćnicu, koja će biti tu da sa njom vodi računa o djeci i domaćinstvu. Ali, samo 10 dana nakon izlaska iz porodilišta u kom je bila mjesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.

– Kada se vratila kući, tim je pratio njen napredak i svi izvještaji pokazuju da bi deca trebalo da odrastaju u drugačijem okruženju – reka oje tada predstavnik za štampu socijane službe u Burgosu.

(blic zena)

Related posts

Ostavi komentar