Patolozi primijetili velike ožiljke na plućima poslije preležane korone

Početna razlika između klasične viroze i virusa korona jeste u tome da epizode febrilnosti nisu tako duge kao kod Kovida-19, izjavio je specijalista pulmolog doktor Siniša Gajić za RTRS, a prenosi portal nezavisne.com

“Simptomi virusa korona su povišena temperatura koja traje više dana, jako često febrilnosti preko 39 stepeni, loše opšte stanje, slabost, malaksalost, gubitak osjeta mirisa i ukusa. S druge strane, simptomi klasične viroze su klasična šmrcavica, curenje nosa i očiju, slabost u mišićima, kostima i zglobovima”, objasnio je doktor Gajić.

On je objasnio da Kovid-19 nije samo bolest pluća, već da može da zahvati i srce. Istakao je da, kao i nakon tuberkuloze pluća, tako i poslije virusa korona na plućima ostaje ožiljak.

“U ovom trenutku znamo da su pluća najviše pogođena. To nam nije nepoznato, to se dešavalo i u ranijim pneumonijama. Patolozi iz Drezdena su primjetili da u odnosu na običnu influencu promjene koje ostaju na plućima u slučaju virusa korona su oko devet puta veće”, rekao je doktor Gajić. 

nezavisne.com

Related posts

Ostavi komentar