Počela trgovina vodom na Volstritu

Od ove nedjelje, na terminskom tržištu roba na Volstritu počelo je trgovanje vodom, a njena cijena variraće poput cijena ulja, zlata ili pšenice, saopštila je CME Group, najveća svjetska berza finansijskih derivata.

Stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim s ovim osnovnim prirodnom resursom i podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji se u poslednjih godinu dana udvostručila.

CME Grupa pokrenula je u ponedjeljak trgovanje, povezano s kalifornijskim spot tržištem vode vrijednim više od 1,1 milijarde dolara, a cijena na zatvaranju za buduće isporuke vode iznosila je 486,53 dolara po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

Indeks vode California Water Index zasniva se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode. Ova vrijednost se može koristiti kao referenca za trgovanje vodom širom svijeta.

Poljoprivrednici, hedž fondovi  i opštine sada su u mogućnosti da se zaštite ulaganjem u buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu. Prema kompaniji CME Group, novi ugovori će, osim boljeg upravljanja rizicima povezanim sa nestašicom vode, stvoriti i bolju korelaciju između ponude i potražnje na tržištima, piše Bizlife.

Kina i Sjedinjene Države su glavni potrošači vode u svijetu. Prema Ujedinjenim nacijama, dvije milijarde ljudi živi u zemljama sa ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procjenjuje da bi u narednih nekoliko godina dvije trećine planete moglo da osjeti nestašicu vode, što bi moglo da podstakne epske migracije.

Oskudica vode povezana je s pretjeranom industrijskom i ljudskom potrošnjom, kao i s klimatskim promjenama.

Izvor: Luftika

Related posts

Ostavi komentar