Četri načina da izbjegnete da se zarazite koronavirusom u zatvorenom prostoru

Znamo da su nošenje maski, temeljno pranje ruku i održavanje fizičke distance glavna oružja u borbi protiv širenja virusa korona.

Ali naučnici upozoravaju i o važnosti vazduha koji udišemo u zatvorenom prostoru, posebno sada kada više ne provodimo toliko vremena napolju.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju

1: Ako je zagušljivo, izađite

Ako uđete u prostoriju i vazduh djeluje ustajalo, znači da ne ulazi dovoljno svježeg vazduha, što uvećava šanse da se zarazite korona virusom.

Prema propisima vezanim za radno mjesto uvedenim u Velikoj Britaniji prije pandemije, svako bi trebalo da dobija deset litara svježeg vazduha svake sekunde, a to je sada važnije nego ikad prije.

Dakle, ako deluje da je u nekom prostoru zagušljivo, samo se okrenite i izađite, kaže doktor Hajvel Dejvis, tehnički direktor Ovlašćenog društva inženjera za opsluživanje zgrada.

On kaže da je od vitalne važnosti imati protok svežeg vazduha.

„Ako u zgradi imate nekoga ko je zaražen, a uvodite veliku količinu spoljnog vazduha, vi razblažujete bilo koji zarazni materijal koji on odaje. Tako smanjujete rizik da će drugi ljudi biti zaraženi.”

2: Bacite pogled na klima uređaj

Klima uređaji su dobrodošli – ali provjerite kakvog tipa je unutrašnja jedinica.

Najprostija je uska bijela kutija postavljena na zidove ili plafone, poznata kao split klima uređaj.

On uvlači vazduh iz prostorije,a potom ga uduvava ponovo nazad.

Drugim riječima, on recirkuliše vazduh.

To ne predstavlja problem za kratku posjetu, ali bi mogao da predstavlja rizik tokom perioda od više sati.

3: Raspitajte se za „razmjere svježeg vazduha”

U modernim zgradama u kojima prozori ne mogu da se otvore, kako doći do dovoljno svježeg vazduha?

Oslanjate se na ventilacioni sistem koji izvlači ustajao vazduh iz prostorija i cijevima ga prebacuje u jedinicu za obradu vazduha koja se često nalazi na krovu zgrade.

Tamo svjež vazduh može da se uvuče od spolja i pomiješa sa starim unutrašnjim vazduhom, prije nego što se pošalje nazad u zgradu.

„Što je više svježeg vazduha, manji je rizik da ćete recirkulisati virus kroz zgradu.”

4: Proverite da li ima virusa u filterima

Moderni ventilacioni sistem ima filtere, ali oni nisu bezgrešni.

U SAD, istraživači koji ispituju Oregonsku univerzitetsku bolnicu za zdravlje i nauku otkrili su da su filteri zadržali korona virus, ali da je jedan njegov dio nekako uspio da se probije.

Profesor Kevin Van Den Vajmelenberg, koji je predvodio ovaj projekat, smatra da uzimanje brisa sa filtera može da otkrije da li neko zaražen radi u zgradi.

Izvor:bbc na srpskom

Related posts

Ostavi komentar