Psiholozi objasnili šta se dešava kada udarite dijete

Fizičko kažnjavanje djeteta nije pravo rješenje za njegovo vaspitavanje, a ruski psiholog Mihail Labkovski je objasnio koje su posljedice ovakvog pristupa djetetu.

On je u par rečenica objasnio da fizičko kažnjavanje u ranom djetinjstvu dosta utiče na njegovu psihu tokom perioda odrastanja.

“Udaranje nije vaspitavanje, to je samo pokazatelj vaše agresije. Nemogućnost vaše samokontrole. Postoje puno bolje i djelotvornije metode, a djeca najviše uče iz onoga što vide kod svojih roditelja. Molim vas, pronađite snagu u sebi i shvatite da nije u redu da tučete djecu. Moguće je da su i vas roditelji tukli u djetinjstvu i sigurno se sjećate tih batina kao najbolnijeg iskustva iz djetinjstva. Važno je da se naglasi da je ovo vrlo ozbiljna i bitna tema o kojoj se danas premalo govori”, objasnio je Labkovski i time uputio apel roditeljima da nikad ne koriste fizičko kažnjavanje.

“Kako biste odgajili dijete koje ima samopouzdanje, kao roditelji morate da naučite da živite po svojim pravilima. Ljudi koji ne znaju šta zapravo žele, žive u svojevrsnom haosu koji usput prenose na svoju djecu, a to nije dobro”, dodao je.

(b92)

Related posts

Ostavi komentar