Revija “Filmski žanrovi – istorijski spektakl”

Završnica ovogodišnjeg filmskog programa KIC-a “Budo Tomović” biće u znaku remek djela koja tretiraju istorijske događaje kao spektakle, a koji će biti prikazani  u okviru revije “Filmski žanrovi – istorijski spektakl” od 15. do 17. novembra.

Revija će početi sa američkim  istorijskim filmom “Posljednji samuraj” snimljenim 2003. u režiji  Edvarda Zvika . Radnja je djelimično inspirirana stvarnim događajima, a zapravo govori o vojnom strategu koji odlazi u Japan da obuči carsku vojsku koja se namjerava suprotstaviti samurajima. Ipak, zadatak će se pretvoriti u

nešto sasvim drugo kada nakon jedne borbe završi u samurajskom logoru, gdje će se od zarobljenika pretvoriti u osobu koju će zadiviti način razmišljanja i kodeksi časti vjekovnih ratnika i carskih zaštitnika.

Intrigantnu dramu „Nebesko kraljevstvo“ (2005) poznatog britanskog režisera Ridlija Skota koja približava događaje s kraja 12. vijeka i pohode krstaša na Jerusalim biće prikazana 16.novembra.

Kraj revije obilježiće epska avantura reditelja Zeka Snajdera „300” (2006) o hrabrosti i žrtvi koju su Spartanci upisali u jednoj od najmasovnijih bitaka u istoriji. U filmu se zapravo obrađuje  istorijska   bitka kod Termopila u kojoj se kralj Leonida i tri stotine grčkih ratnika suprostavljaju persijskoj vojsci.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Related posts

Ostavi komentar