Sjutra najavljen protest ispred Ministarstva prosvete:Tražimo društvo znanja

Prosvjetni radnici okupljeni u strukovnim udruženjima i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, organizuju sjutra u 13 sati, ispred Ministarstva prosvjete protest zbog ovogodišnjeg postupka ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole.

Protestu će prisustvovati i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSHB jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti.

“Protestom želimo da poručimo da ne pristajemo na to da prepisivanje postane pravilo. Protestom insistiramo na tome da se hitno ispitaju postupci nadležnih. Protestom tražimo društvo znanja”, saopštili su iz Udruženja roditelja.

Kažu da će glavnom upravnom inspektoru i Vrhovnom državnom tužilaštvu dostaviti zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača, odnosno cjelokupan postupak ocjenjivanja i vrednovanja maturskog/stručnog ispita.

Najavljeni protest je posljedica skandala koji se desio na eksternom maturskom ispitu iz CSBH održanom 11. Aprila ove godine kada je više od 500 maturanata u Crnoj Gori dobilo je 0 bodova jer su, prema ocjeni Ispitne komisije, prepisivali.

Članovi ispitne komisije, saopštili su da nijesu mogli da zažmure na to što je između 200 i 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak testa.

Članovi ispitne komisije predložili su novo polaganje u avgustu sa čim se roditelji i maturanti nisu složili.

 Revoltirani takvim ishodom polaganja, učenici i roditelji protestovali su ispred Ispitnog centra.

Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom prosvete Miomirom Vojinovićem sugerisalo je  Ispitnom centru da Komisija ponovo pregleda i boduje testove.

Nakon što je Ispitni centar odbio taj zahtjev, ulijedila je smjena direktorice Centra asmijenjeni su i članovi upravnog odbora i glavni ocjenjivač.

 Odlukom Vlade angažovana je  nova komisija  i testovi su ponovo pregledani.  Veliki dio maturanata čiji su testovi iz eksternog maturskog ispita iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti ponovo pregledani položio je taj dio maturskog ispita.

Sunovrat prosvete počeo je odavno. Uticaj moćnika i na prosvetnu zajednicu postajao je sve jači. Veze i vezice postajale su jače od znanja. Unižavanju profesije, pored ostalog, doprinijeli su i pojedini prosvetni radnici koji su đacima,pa čak i onima iz škola u kojima predaju, davali privatne časove. Visoke ocjene kao rezultat Instant znanja učenika pojedinim profesorima donosilo je materijalnu korist ali je društvu nanosilo štetu.

UNICEF je u Analizi iz novembra 2022. “izrazio ozbiljnu zabrinutost” kvalitetom obrazovanja u Crnoj Gori jer je 40 posto učenika u Crnoj Gori funkcionalno neopismeno. Odnosno, iako je pratio nastavu, svaki drugi učenik nije steklo ni minimum znanja.

“Više od 40 odsto učenika nalazi se ispod nivoa međunarodne referentne vrijednosti kojom se označava ‘nisko postignuće’, što znači da više od 40 odsto učenika nije steklo minimalni nivo kompetencija uprkos tome što je učestvovalo u obrazovanju”, stoji u analizi.

Ista analiza je pokazala da je zanemarljiv procenat potpuno kvalifikovanih nastavnika u osnovnim školama i da “Zbog toga Crna Gora nije u stanju da prati prosjek Evropske unije i regionalne trendove obrazovne politike u ovom domenu, te ne obezbjeđuje dovoljno visok kvalitet nastave za nove generacije.”

Da i nastavnicima koji drže do svog integriteta i akademskog znanja nije lako potvrđuju rezultati istraživanja o pritisku koji trpe od roditelja, ali i uprava škola u kojima rade.

Izvor: MN/Slobodna Evropa

Related posts

Ostavi komentar