Svjetski priznati dječiji urolog:nove hirurške metode u Crnoj Gori

Svjetski priznati dječiji urolog prof. dr Imran Muštak (Imran Mushtaq) iz eminentne bolnice Great Ormond Street Hospital u Londonu, tokom posjete Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), sa stručnim timom Odjeljenja za dječiju urologiju Instituta za bolesti djece (IBD), operisao je najsavremenijim metodama troje mališana. U pitanju su operacije kod kompleksnih anomalija uretera (mokraćne cijevi) i urođenih suženja na bubrezima. Operacije su tekle planiranom dinamikom a postoperativni oporavak djece je odličan.

Prof. dr Muštak je izrazio zadovoljstvo spremnošću naših ljekara da uvode novine u liječenju najmlađih pacijenata. Ovo je njegova treća radna posjeta našoj ustanovi.

“Za ovu posjetu ono što je urađeno jeste drugačiji pristup u nekim uobičajenim ali i onim rijetkim i najtežim operacijama, da bi rezultat bio bolji i uspješniji za dijete“, istakao je prof. Mushtaq i naglasio da poslednjih dvadesetak godina roditelji imaju bolji pristup informacijama i samim tim očekuju najbolje metode u liječenju njihove djece.

„Svakih 20 do 30 godina svugdje u svijetu je prirodno uvođenje novina u medicini. Tako je i u Podgorici”, naglašava prof. Muštak i navodi da se prije 20 godina, kada je on postao načelnik, radila otvorena hirurgija i da je njegova obaveza bila da uvede nove hirurške metode u liječenju djece u čemu je imao punu podršku svojih starijih kolega.

Related posts

Ostavi komentar