Topla voda i limun: Doručak za mršanje?

Pomisao na šolju tople vode sigurno vam neće otvoriti apetit, ali ako pomislite da biste uz njenu pomoć mogli da izgubite koji kilogram – možda se predomislite. Postoje tvrdnje da šolja tople vode s limunovim sokom može da poboljša probavu i utiče na težin

Godine 2008, bivša konsultantica za zdravlje i fitnes Tereza Čeung objavila je knjigu The Lemon Juice Diet, u kojoj se tvrdi da limun i slično voće mogu pomoći “da izgubimo onih nekoliko kilograma viška i zauvijek ostanemo u dobroj formi.” O čemu se radi? “Limunov sok stimuliše lučenje pljuvačke i ostalih sokova neophodnih za varenje, a i odličan je digestivni agens”, piše Čeung.

Jutarnje ispijanje šolje tople vode sa limunom možda i nije tako loša ideja za one koji žele da počnu sa zdravim načinom života. Pektin, vlakno koje se nalazi u voću, pomaže pri smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. A za one koji traže nešto uz pomoć čega bi oslabili, studija iz 2007. pokazala je da nas pića koja sadrže pektin duže drže sitim.

Ali, da li će vam to pomoći da smršate? Eksperti se ne slažu oko ove tvrdnje.

Bez naučnih dokaza

“Nisam uspjela da pronađem relevantno naučno istraživanje koje je pokazalo da topla voda i limun imaju uticaj na smanjenje tjelesne težine ili poboljšanu probavu”, pojasnila je dijetetičarka Ejmi Džejmison-Petonik iz Američkog dijetetskog udruženja. “S obzirom da naše tijelo 60-70% čini voda, razumljivo je mišljenje da unos veće količine vode, umjesto konzumiranja nekih drugih pića, bogatih kalorijama, može da dovede do manjka unosa dodatnih kalorija i na taj način poboljša vaše napore da smršate.”

Suzi Vims, profesorika zdrave ishrane na Univerzitetu Baylor u Teksasu, takođe smatra da nedostatak dokaza cijelu tvrdnju čini upitnom. “Nekada se ovakav tretman preporučuje od strane naturalista, osoba koje praktikuju narodnu medicinu, ili vam ih nekada preporučuju prijatelji i komšije kao jutarnji, pa čak i večernji ritual. Tvrdnje da voda i limun pomažu nisu naučno dokazane, pa se njima lako manipuliše.”

Ali u poređenju sa kafom, koja kada se u nju dodaju mlijeko i šećer povećava unos kalorija, voda i limun su ipak bolja opcija za one koji vode računa o tjelesnoj težini. “Voda i limun se nisu pokazali korisnima kada je u pitanju značajno mršanje. Ipak, oni koji to žele, ovu kombinaciju mogu da koriste kako bi njenom upotrebom smanjili unos nekih drugih pića ili hrane koji imaju više kalorija te na taj način izgubili par kilograma”, kaže Džon D. Hernried, internista koji se specijalizovao za kontrolu težine i ishrane. “U vrijeme kada pretilost i prekomjerna težina poprimaju razmjere epidemije, teško da će topla voda i limun značajno da poboljšaju nečije zdravlje, posebno jer je kod takvih osoba prisutno veoma kompleksno metaboličko stanje.”

Ukoliko je gubitak kilograma vaš jedini cilj, preporučuje se ispijanje većih količina vode, ali u nju ne morate da dodajete limun, osim ako ne želite da poboljšate ukus. “Voda je moj prvi izbor kada želim nešto popiti, a da bi bila ukusnija, u nju najčešće dodajem bosiljak, nanu, jagode, limetu ili krastavac”, kaže dijetetičarka Džejmison-Petonik.

Related posts

Ostavi komentar