U KIC-u izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas”

U Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” u toku je izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas”, a posjetioci do 25 novembra mogu pogledati jedinstvene dokumentarne i umjetničke fotografije – kreativna rješenja prvih fotografija bendova koji su mijenjali istoriju pop i rok kulture u tadašnjoj Jugoslaviji.  Ovom izložbom koju organizujemo u saradnji sa Radio Beogradom 202, manifestacijom “Beogradski mesec fotografije” i „Jugotonom” naša institucija se pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno – muzičkog fenomena poznatog kao Novi talas.

Izložbu su otvorili podgorički muzičar Marko Vukčević (gitarista i vokal sastava “Neon”) i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović koja je izrazila zadovoljstvo kad je riječ o toj saradnji i mogućnosti da Podgoričani mogu pogledati fotografije nekih od najistaknutijih fotografa sa širih regionalnih prostora, svjedoka i aktera onog vremena, među kojima su: Goranka Matić, Brajan Rašić, Goran Vejvoda, Marija Krištofić, Dušan Mitić, Sanda Hržić, Stojan Đorđević i drugih. Kako je istakla, aktuelna izložba je u suštini umjetničko podsjećanje na fenomen koji je ostavio dubok trag u našem društvu, pomjerio granice popularne kulture, podstakao nove vrijednosti, donio novu estetiku…a podsjetila je i na tadašnje svirke na krovu Doma omladine, Titogradsko proljeće, nastupe bendova i solista tog doba u baštama hotela, sali "B" Sportskog centra, u podrumima zgrada. Ona je naglasila da je raduju sve češće berze ploča u Podgorici i neki novi klinci koji s radošću kupuju ploče i slušaju tu kvalitetnu muziku.

KIC organizuje i svečano zatvaranje izložbe 25. novembra oko 21 h, kada očekuje goste iz Radija Beograd 202, a nakon promocije dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj muzičkog fenomena Novi talas, koja počinje u 20h. Gosti zatvranja biće članovi NVO Gramofonske ploče Crne Gore – Montenegro records i FM Mirda, koji će puštati pjesme  “Novog talas” – Prljavog kazališta, Azre, Haustora, Idola, Filma, Šarla akrobate, Električnog orgazma, itd.

Related posts

Ostavi komentar