“Ukroćena goropad” premijerno u Gradskom pozorištu: Šekspir je najveći pozorišni testament

Predstava „Ukroćena goropad“, po tekstu Viljema Šekspira, u režji Dejana Projkovskog biće izvedena premijerno u subotu, 5. februara u 20 sati na Velikoj sceni KIC-a Budo Tomović.  

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica kazao je da Šekspirov komad jeste pravi teatarski izazov, jer prema svim karakteristikama pripada pozorišnoj A produkciji, ali da su u podgoričkom teatru kadri da se sa time uhvate u koštac. On je dodao i da su Šekspira prepoznali kao savremenog angažovanog pisca.

„Ova Šekspirova drama pripada žanru komedije ali je u današnjem vremenu ne moramo – niti je reditelj Dejan Projkoski tretirao – isključivo kao komediju. Šekspir se u vremenu u kome živimo uspostavlja kao angažovan i bolan pisac. Svakog dana smo svjedoci terora koji ovom komadu daje neke nove konotacije. Anri Beson je rekao – ‘Dobra komedija je kao kad prođete pored morskog talasa čija vas svježina zapahne ali ostane gorak ukus u ustima. Čini mi se da je to poetika ovog komada“, kazao je Koprivica.  

Nakon 20 godina na sceni Gradskog pozorišta postavlja se neki Šekspirov komad, istakao je Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta.

„To je jedno sazrijevanje i podizanje ljestvice Gradskog pozorišta i njegovog podmlađenog ansambla u jedan renomirani evropski teatar. Misija našeg pozorišta je da mladima pružimo šansu da izrastu u eminentne stavraoce “, kazao je Kovačević.

Reditelj Dejan Projkoski istakao je da se u pokušaju da definišu pozorište svi vraćaju Šekspiru.

“Uvijek se vratimo tome da je pozorište igra. Vratimo se Šekspiru, vratimo se izvoru pozorišta. Sve što znamo o pozorištu nalazi se u Šekspiru. Šekspi je najveći pozorišni univerzum. najveći pozorišni testament koji smo dobili ali i najveći izazov na kome svako od nas provjerava svoje snage”.

“Ukroćena goropad” jeste tekst koji govori o tome kako ukrotiti drugog, dodao je Projkoski.

“Naša predstava ima tu univerzalnost u smislu da je to borba između polova gdje svako pokušava da se izbori za dominaciju Na kraju krajeva to se zove ljubav. A sa druge strane, to je i priča o pozorištu, pozorišnoj iluziji, kao i o tome gdje se nalazi svijet danas.

U predstavi igraju: Lazar Dragojević – Petručio, Milica Majkić – Katarina, Pavle Bogojević – Lućenco, Vanja Jovićević – Bjanka, Omar Bajramspahić – Tranio/Gospa/Udovica, Pavle Popović – Hortenzio, Stefan Vuković – Grumio/Učitelj, Božidar Zuber – Batista, Goran Slavić – Slaj/Vinćenco, Nemanja Todorović*– Gremio, Vukan Pejović – Biondelo, Lara Dragović – Karcia/Krojač, Tatjana Torbica – Hostesa.

Dramaturgiju potpisuje Dragana Tripković, scenografiju Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkoski, kostimografiju Katarina Vukčević, scenski pokret i koreografiju Tamara Vujošević Mandić, a lekturu Radovan Knežević.

Prvo reprizno izvođenje perdstave zakazano je za nedjelju, 6. februara u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović”.

(gradski.me)

Related posts

Ostavi komentar