Vedrana Rudan savjetuje djevojkama kako da nađu muža

Vedrana Rudan jedna od najčitanijih autorki u regionu. Ovaj put, prenosimo vam jednu njenu kolumnu, napisanu 2017. godine, ali aktuelnu i dan danas, a tiče se udaje ili “kako pronaći muža?”.

Tekst prenosimo u cjelosti:

“Okružena sam očajnicama. Sve su oko trideset i pete. Preklinju me da im nađem muža. S Anom sam bila u Dubrovniku pred deset dana. Na sebi je imala večernju srebrnu haljinu, s prednje strane zatvorena gotovo do grla, uski, dugački rukavi, leđa potpuno gola. Na glavi nekoliko kilograma svoje crne kose. Tamne, velike oči, blještavi zubi, vitka, visoka metar osamdeset, doktorka nauka, trideset i tri godine. Nađite mi muža, nađite mi muža.

S nama je bio moj četvrti muž koji je prije mjesec dana operisao, neuspješno, mrene (katarakta) na oba oka, tako da sam bila pošteđena njegovog slinjenja. Nađite mi muža, nađite mi muža… Nisam s njom mogla otvoreno razgovarati, a i ne da mi se stalno odgovarati na isto pitanje pa, cure, ovaj tekst shvatite kao recept i ne davite me više.

Dakle, do muža, mislim, pravog muža, može doći samo udata žena. I tu je kvaka. Sve te mlade cure žele sebi iz prve naći komada. Greška, greška. Svi oni su ili oženjeni ili pederi i ni jedan od njih ne pada na neudane cure. Kod kuće već imaju ženu, neki i dijete, mlada cura želi brak i bebu i pelene i noćno vrištanje, od nje treba bježati brže nego od vlastite djece.

Zato se, drage moje, prije nego nađete muža, morate udati. Za prvoga ko naleti. Nije bitno je li pametan, lijep ili bogat. Udata žena šalje poruku koju svi mužjaci vrlo dobro kuže. Ja sam njegovom udu na milost i nemilost dana, meni niko ne treba, ja sam zauzeta.

Ha, pomisli svaki oženjeni muškarac u vašoj blizini, ti samo misliš da je njegov ud, kako smo nekad u mračini govorili, dom kulture sa vodoskokom. Nije, srce, nije. Ja ću ti pokazati što je ud, što je udina, je****. Jedan kres s vremena na vrijeme neće ubiti ni tebe ni mene. Ti udata, ja oženjen…

To, moje cure, to! Kad ga zgrabite, kao udata žena moći ćete birati jer ne šaljete okolo poziv očajnice, tražim muško, muško mi dajte, muža oću, obrađujte ga polako. U svakoj hotelskoj, motelskoj ili nekoj trećoj sobi dajte sve od sebe. Ponekad ne dajte nego mu kukajte, vaš je život dolina suza, niste vi znale dok njega niste upoznale što je s***, baš vam je žao što se morate na brzinu obući i otići mužu spremiti hobotnicu na bijelom, kiselom grožđu u sosu od paradajza. Morate mu dati do znanja da osim što se dobro j***e, još bolje kuvate.

”Spavaš li ti s njim otkako si sa mnom?” ”Naravno da ne, ljubavi, kad se riješim tvoga ku**a otići ću pravo u samostan.” ”Kako to misliš, kad se riješiš moga ku**a? Ko govori o rešavanju?” ”Zlato”, oči vam moraju biti pune suza, dobro je u kupatilu u oči prije razgovora štrcnuti nekoliko vještačkih suza koje jesu suze ali ne izazivaju crvenilo očiju, ”ovo ne može trajati dovjeka. Osjećam kako se zaljubljujem u tebe, a ja sam ipak udata žena.” Nikad i nikad i nikad spomenuti da je on oženjen i da ima dvoje djece. To mora biti njegov problem.

”Zato”, oči se moraju kupati u onim suzama, plava bočica, zaboravila sam kako se zovu, ”moramo prekinuti.” U razvaljena usta uvalite mu jezik, ne preduboko, i nestanite. Ako ne nazove u roku od sedam dana, sve zaboravite i krenite u novi lov. Ako nazove…

Eto, tako ćete naći zgodnog, mladog, uspješnog muža. To ima i svoju dobru i svoju lošu stranu. Dobra je što ćete s ponosom okolo moći govoriti, ovo je moj muž, pokusnog kunića ste ostavili u istoriji gdje mu je i mjesto. Budaletina. Loša strana je što će njegova ostavljena žena vrlo brzo naći ljubavnika, muškarci padaju na razvedene, pa će vam njegova djeca upropastiti svaki vikend, o alimentaciji, kupovanju patika i plaćanju ortodonta da se ne govori.

Želim reći. Mlade ste, lijepe ste, obrazovane ste, pametne ste, koji će vam ku**c muž, muškarac u punoj snazi i ljepoti? Nađite nekog djedicu koji će moći platiti vaše lude snove, haljine, cipele, torbe i putovanja. Prije nego mu se nasmiješite svakako provjeriti sve njegove vlasničke listove. Nakon mjesec ili tri ubaciti mu u čaj od lipe tri vijagre, testament neka vam sastavi ljubavnik.

Muškarci, pravi muškarci, oženjeni muškarci, uspješni muškarci, potpuno su ludi samo za udovicama. Njihov status sve govori: udaju neću, samo ud hoću!

Kužite, cure? Idealan muškarac je mrtav muškarac.”

stil.kurir/(Autor: Vedrana Rudan)

Related posts

Ostavi komentar