Vrijeme je za detaljnju detoksikaciju: Evo kako da ubrzate metabolizam i očistite cijelo tijelo od toksina!

Obično nakon praznika, kada nabacimo koji kilogram viška, sami sebi odlučno obećamo da je vrijeme za čišćenje organizma. Iako su ovi praznici prošli u sasvim drukčijem svijetlu od pređašnjih, ipak se i jelo i pilo. A činjenica je da telo povremeno treba očistiti od toksina.

Nutricionista dr. sc. Mirela Marić savjetuje kakva je detoksikacija zdrava nakon praznika, naglašavajući da to nije dijeta, nego kratkoročno čišćenje organizma te da je vrlo važno držati se balansirane ishrane tokom cijele godine.

Detoksikacijski program ishrane obuhvata puno voća i povrća, žitarica, nemasnog mesa i puno tečnosti, vode i čajeva.

Detoksikacijska dijeta podrazumeva kratkotrajnu dijetu organskom hranom bogatom antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima te povećan unos tečnosti. Ne postoji univerzalna zdrava detoks-dijeta jer svi smo različiti i vrlo specifični pa se svakome mora izraditi individualan jelovnik. Način ili stil života koji čine individualna ishrana, tjelesna aktivnost i bavljenje svojim tijelom bez obzira na godine treba biti odluka za cijeli život – kaže nutricionistica.

Tijelo se oslobađa od toksina pomoću organa koji imaju sposobnost eliminacije otpadnih stvari i toksina, a to su jetra i žuč, bubrezi, debelo crijevo i pluća.

(stil)

Related posts

Ostavi komentar