Zašto i kada naša koža počinje stariti?

Oksidacijski stres može dovesti do oštećenja stanica, uključujući stanice odgovorne za zdravlje imunološkoga sistema i odgovorne za starenje jer su regenerativna svojstva stanica oslabljena uslijed djelovanja slobodnih radikala. Na koži se vidi sve: od toga jesmo li se dovoljno naspavali do toga kako se hranimo i jesmo li pod stresom. Kreme i ostali preparati površinski će djelovati na njegu kože, ali zdrava koža doista dolazi iznutra.

Stručnjaci klinike Mayo jasno zaključuju da je pet ključnih preduslova za

zdravu kožu. .

1.Jedan je od najvažnijih zaštita kože od sunca

Obavezno je korištenje preparata sa zaštitnim faktorom, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 14 sati te nošenje zaštitne lagane odjeće. Pušenje je za zdravu kožu zabranjeno.

2.

Pušači kožu ostavljaju bez kiseonika i nutrijenata koji su ključni za zdravlje kože. Osim toga, prirodni je gubitak elastina i kolagena kod pušača još i brži.

3.

Obavezan korak je nježno čišćenje kože. Svakodnevno čišćenje i brijanje agresivno djeluje na kožu pa u svakom slučaju treba izbjegavati snažne sapune koji isušuju kožu.

4.

Mehaničke utjecaje na kožu moguće je otkloniti uz malo truda, ali potrebno je znati da je za zdravu kožu presudan zdrav organizam. Loša prehrana i stres najviše utječu na izgled i ubrzano starenje kože. Stručnjaci klinike Mayo potvrđuju da je zdrava prehrana nezaobilazna, odnosno obavezno treba jesti mnogo voća, povrća, žitarica i proteina.

5.

Stres je ubica zdrave kože. Stres se odmah vidi na aknama i ostalim vidljivim oštećenjima kože. Nemoguće ga je, naravno, potpuno otkloniti, ali dovoljno je postaviti normalne granice kao što su razumni rokovi i realni popisi šta trebamo činiti.

Zašto koža uopšte stari?

Geni su tek manjim dijelom ključni. Štaviše, stručnjaci se slažu da je čak 80 posto starenja kože pod utjecajem vanjskih utjecaja, dok su za preostalih 20 posto odgovorni naši geni. Pojednostavljeno, koža stari zbog naše DNK, a starenjem organizma stanicama treba sve više vremena za obnovu. Kako će naša koža stariti najviše zavisi o životnom stilu te svijesti kako kvalitetno nahraniti svoje tijelo. Stručnjaci pritom upozoravaju da se o prvim znakovima starenja treba brinuti od rane mladosti, a ne kada prvi znakovi starenja već postaju vidljivi. Starenje je naravno nemoguće zaustaviti, ali treba razmišljati koji koraci mogu pridonijeti prirodnom usporavanju starenja.

tportal.hr

Related posts

Ostavi komentar