Zašto je dobar razvod bolji od lošeg braka

I dok će jednima njihova dobrobit biti glavni razlog za ostanak u lošem braku, psiholozi kažu da time djeci čine medvjeđu uslugu, posebno ako se radi u odnosu punom neprijateljstva, pasivne agresije, a posebno bilo koje vrste zlostavljanja.

Iako brojna istraživanja pokazuju da je razvod roditelja velika trauma za dijete, treba voditi računa i o trajnoj emocionalnoj šteti koju dijete trpi u domu s roditeljima koji ne mogu pronaći zajednički jezik.

Stabilnija emotivna situacija

Stvari su komplikovane nekoliko mjeseci nakon razvoda i odvajanja, no većina porodica ipak uspješno prođe kroz ovo prilagođavanje te nađu novu viziju svakodnevice, čiji je temelj stabilnija emotivna situacija. Naravno, za tako nešto je potrebno da oba roditelja budu zreli i stavljaju dobrobit djece na prvo mjesto, odnosno da dijete ne pokušavaju ‘okrenuti’ protiv drugog roditelja, kupovati ga poklonima…

Učenje o kompromisu

Nakon što vide roditelje kako se međusobno poštuju i dogovaraju nakon razvoda te se trude riješiti stvari koje moraju da bi situacija normalno funkcionisala, djeca uče da je kompromis bitan. Iako niti jedan razvod nije bez svojih izazova, preživljavanje njega važna je životna lekcija za sve učesnike, kao i da ljubavno-seksualni odnosi ne utiču na ljubav koju roditelji imaju prema djeci.

Srećniji roditelji mogu pružiti više djeci

Frustriran, očajan, depresivan, ljut ili naprosto nesretan roditelj kao takav nema volje niti energije baviti se previše djetetom jer je opterećen svojim mukama – što je sasvim ljudski i prirodno. No ako takvi osjećaji traju u lošem odnosu, u svakom je slučaju nužno da roditelj pronađe vlastiti mir i sreću kako bi više mogao pružiti i samom djetetu.

Related posts

Ostavi komentar