Zašto neki muškarci pogrešno tumače pristojno ponašanje?

Zašto neki muškarci pogrešno tumače pristojno ponašanje?

Razgovarate s nekim poznanikom ili kolegom srdačno, pristojno i apsolutno neromantično, bez ikakve skrivene namere ili simpatije u ljubavnom smislu i… saznajete da je muškarac stekao utisak da flertujete s njim? Da, dogodilo se skoro svakoj. U pitanju je fenomen poznat kao seksualna zabluda, a u ovoj situaciji našlo se čak 90 odsto ispitanih žena

U studiji je učestvovalo 300 heteroseksualaca starosti između 18 i 30 godina, koji su odgovarali na pitanja o svojim iskustvima s pripadnicima suprotnog pola. Neka od pitanja glasila su “Da li ste se ikada ponašali prijateljski prema osobi suprotnog pola da bi potom to bilo shvaćeno kao seksualno interesovanje?” i “Da li ste ikada pokazali nekom seksualno interesovanje da bi druga strana protumačila to kao prijateljski odnos”

.

Uvrđeno je da se ovakve zablude događaju pripadnicima oba pola, ali da će žene prije da vide flertovanje kao ljubaznost, dok su muškarci skloniji da pristojno ponašanje shvate kao pokazivanje seksualnog interesovanja.

Nešto slično pokazala je i slična studija američkih stručnjaka iz 2003. godine.

Istraživači vjeruju da uzrok treba tražiti u evolucionarnoj biologiji, prije svega zbog zemalja u kojima su ova istraživanja sprovedena. Naime, Norveška je često na vrhu lista zemalja s najvišim stepenom rodne ravnopravnosti, dok Sjedinjene Američke Države ne mogu da se pohvale takvim statusom. Vjeruje se da su muškarci evoluirali tako da i manji ženski znak pažnje doživljavaju seksualno kako ne bi propustili priliku za reprodukciju, dok su žene navodno evoluirale tako da slabije percipiraju seksualno interesovanje — ako završe s pogrešnim muškarcem, rizikuju odgajanje djeteta bez partnera, što u doba praistorije nije moglo da bude ništa lakše nego danas, a uz to propuštaju priliku da se dođu do pogodnijeg partnera.

Autor pomenute studije Mons Bendiksen ističe da su muškarci evolucijski skloniji da budu previše optimistični u potrazi za seksualnim odnosima, ali napominje da to ni na koji način ne smije da bude izgovor muškaraca koji pritiskaju žene da se upuste u intimnost s njima ili ne prihvataju “ne” kao odgovor.

Mogu da se preduzmu mjere koje će spriječiti seksualno uznemiravanje. Pomoći će ako naučimo muškarce da to što se žena smeje njihovim šalama, stoji blizu njih ili im dodirne ruku na žurki ne znači da su seksualno zainteresovane ako oni pomisle da jesu — objasnio je Bendiksen.

(Glossy)

Slični članci

Ostavi komentar