ANKSIOZNOST: Smanjite ove namirnice na minimum!

Da li ste znali da anksioznost može da izazove određena hrana koju unosimo u tijelo? Ukoliko anksioznost utiče na vaš život, možda ove namirnice treba da isključite iz vaše ishrane.

Šećer

U svakoj stresnoj situaciji, ruka će sama posegnuti za nečim slatkim. Ovo je prirodna reakcija ijtela – slatka hrana podstiče proizvodnju serotonina (hormona radosti), koji je upravo potreban u takvom trenutku. Međutim, stručnjaci ne preporučuju traženje serotonina u desertima, jer rafinisani šećer u njihovom sastavu uzrokuje nagli skok glukoze u krvi. Skok uvjek prati nagli pad, a to vas čini umornim i depresivnim. Voće ili kakao (prirodni kakao u prahu bez dodatka šećera) zamijeniće rafinisani šećer – obezbijediće vam dozu serotonina, ali neće izazvati oštru promjenu nivoa šećera u krvi.

So

Višak natrijuma u ​​telu ne izaziva samo povećanu žeđ i edeme, već i porast krvnog pritiska, što zauzvrat može poslužiti kao katalizator za poboljšanje reakcije tijela na stres. Zato, ma koliko željeli da riješite svoje probleme pakovanjem čipsa, ne biste to smjeli da radite, makar samo zato što vam psihološki neće olakšati osjećaj (a da ne govorimo o riziku debljanja). Ako i dalje imate želju za grickalicama predlažemo da isjeckate krastavac i šargarepu na trakice, možete dodati šaku oraha ili sjemena (na primjer, seme bundeve). Ova hrana je bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima koji će ne samo utoliti glad, već i značajno poboljšati vaše raspoloženje.

Kofein

Kofein je u ograničenim količinama vrlo zdrav, ali kada ste pod stresom bolje je odustati od njega. Činjenica je da kofein stimuliše rad srca, povećava krvni pritisak i stimuliše nervni sistem. U slučaju akutne stresne reakcije, nervni sistem samo treba smiriti, a ne obrnuto. Zbog toga je umjesto šolje kafe bolje napraviti biljni čaj: ukusan je, zdrav i savršeno smiruje živce. Matcha čaj je odlična alternativa kafi i poznat po svojim opuštajućim efektima.

Related posts

Ostavi komentar