Sjećanje na Aleksandra Joksimovića kralja jugoslovenske mode

Aleksandar Joksimović, čuveni kreator bivše Jugoslavije, preminuo je u ponedjeljak u 87. godini u bolnici “Dragiše Mišović” u Beogradu od posledica koronavirusa.

Kralj jugoslovenske mode koji je odbio najslavnije modne kuće pa i čuvenog Diora kako bi radio za svoju zemlju počeo je da se bavi modom 60-ih godina, kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji ne postoji.

Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme.

A,onda je njegova revija dospjela u Njujork Tajms. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napiso je da se pojavio jedan mladi čovjek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

 Uslijedila je njegova kolekcija “Simoda”. Sve žene u Jugoslaviji su željele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bivšoj SFRJ.

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, a oblačio je i prvu damu Jugoslavije Jovanku Broz.

Modni bog kako su ga prozvali poput Lagerfelda, Valentina, Oskara de la Rente, Stefana Gabane i Domenika Dolćea i drugih modnih genijalaca imao je svoju muzu. Bila je to Tamara Bakić koja je kao manekenka bila dio njegove ekipe preko 20 godina.

Njih dvoje njegovali su dragocjeno i blisko prijateljstvo.

“Nikad neću zaboraviti kako me je jednom prilikom iznenadio za rođendan. Bili smo u Skadarliji, a on je u ponoć odjednom nestao. Ubrzo se vratio i to sa ljudima koji su nosili more kofi punih bijelog cvijeća… Okupljeni su pričali da Skadarlija tako nešto nije pamtila”, ispričala Tamara.

Ostalo je zabilježeno da je Aleksandar na jednom gostovanju na Avali, koje je organizovao Milan Lango, pio šampanjac iz njene cipele!

“Jugoslovenski Dior, „ambasador naše mode, „kreatorom kome kod nas nema ravnog“, „ kraljem makaza“, „ modnim poglavarom… kako su ga sve nazivali svoju posljednju kolekciju “Život je ljubav”Joksimović je uradio za”Monu” 2002. godine.

Čovjek koga je američka javnost poredila sa Iv Sen Loranom a Francuzi ga zvali jugoslovenski Karden nakon te kolekcije se povukao iz javnosti.

Related posts

Ostavi komentar