Danas se slavi Sveta Petka: Evo šta bi žene trebalo da rade

Sveta Petka je veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vjernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Rođena je u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima porijeklom je Srpkinja. Zamonašila se poslije smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a poslije toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. Prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi vjeru Hristovu.

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru Svete Petke, za čiju vodu se vjeruje da djrluje isceljujuće na očne bolesti.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vjera i nacija.

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mikese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnikev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Danas mlade djevojke treba da beru cvijeće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cinele godine vladala sloga i mir, dok se djevojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Djevojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu vidneti svoju sudbinu i budućeg muža.

Prema nekim izvorima, Sveta Petka se nalazi na šestom mestu kao jedna od najvećih slava u Srbiji. Slavska trpeza na dan Svete Petke se ne sklanja do sjutradan, a kada svi gosti odu, domaćica bi trebalo da okadi trpezu tri puta kako bi svetica posetila i blagosiljala njen dom.

Sveta Petka, istorijska ličnost svrstana u red svetih, smatra se jednom od najvećih misionarki hrišćanske vjere i poštuje se u celom pravoslavnom svetu. Vjeruje se da se na njenom grobu dešavaju čuda, a da je voda koja se obično nalazi pored njenih hramova ljekovita.

(zena.rs)

Related posts

Ostavi komentar