Savjeti poznatog pedijatra koje treba zapamtiti

Evgenije Komarovski je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih pedijatara na teritoriji bivšeg SSSR-a. On na vrlo razumljiv način izlaže dragocjene informacije o zdravlju i vaspitanju djece, zbog čega ima poštovanje mnogih roditelja. Evo nekoliko njegovih savjeta:

1. Srećno dijete je prije svega dijete koje je zdravo, a tek onda dijete koje umije da čita i svira muzički instrument.

2. Srećno dijete je dete koje ima i mamu i tatu koji imaju vremena ne samo da vole dijete nego i da vole jedno drugo.

3. Ni velike cifre, ni dobra reputacija pedijatara neće riješiti zdravstvene probleme djeteta. To je nemoguća misija, prije svega zato što djetetovo zdravlje u daleko većoj mjeri zavisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.

4. Dijete nikom ništa nije krivo.

5. Kada mi dolaze roditelji bolesne djece, često im savjetujem da nabave psa. Pas je najsigurniji razlog koji može natjerati roditelje da dva puta dnevno izvedu i dijete u šetnju.

6. Ukoliko je vaše dijete veći dio godine bilo bolešljivo i neaktivno, možda bi najbolje rješenje za to bio odlazak na selo. Takva vrsta odmora može biti bolja i od odlaska na more, pa i da je u pitanju hotel sa pet zvjezdica.

7. Dijete i treba da bude baš takvo – mršavo i aktivno.

8. Siguran sam u to da se većina djece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju … roditelji i medicinski radnici.

9. Kada se rodi beba – čovjekov mladunac – ono je biološko stvorenje. Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života da se držimo biologije kako bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.

10. Suština jednokratnih pelena sastoji se u sledećem: djetetu pelene nisu potrebne! Potrebne su majci!

11. Sreća i zdravlje porodice su najvažniji. Porodica treba da se ponaša ne shodno interesima djeteta, već shodno interesima porodice. Ja ne mogu zamisliti da moje dijete dobije čokoladu i da je ne podijeli na četiri dijela.

12. Najvažnije je ukazati detetu da ono nije centar svemira, već mi kao porodica.

Izvor: yumama/atma.hr

Related posts

Ostavi komentar