Deset razloga zbog kojih treba jesti nar

Nar je jedna od najljekovitijih voćki. Ima malo kalorija i masti, ali sadrži mnogo vlakana, vitamina i minerala. U prednosti ovog voća spadaju antioksidanti, njegova korist za zdravlje srca, zdravlje urinarnog sistema, povećanje izdržljivosti tokom vježbanja i još mnogo toga.

Unutrašnje „meso” nara prepuno je hrskavih, sočnih jestivih semenki koje se zovu arile. Možda je najpoznatiji po soku prelijepe boje i ukusa, međutim ovaj jedinstveni plod ima mnogo više da ponudi.

Sa izuzetnim mogućnostima da potpomogne mnoge aspekte zdravlja, od imuniteta do zdravlja mozga, nar apsolutno zaslužuje da postane sastavni dio naše rutine u okviru zdrave ishrane, piše e-klinika.

1. Nar je prepun hranljivih materija

Male crvene sjemenke unutar nara (poznate kao arile, naziv koji uključuje sjeme i sok oko njega), jestivi su dio voća. Iako nije baš lako da se dođe do ovih sočnih, rubin-crvenih sjemenki, vrijedne su truda, jer se u njima kriju mnoge stvari korisne za zdravlje.

Pola šolje šolje arila (87 grama) daje 72 kalorije, 16 grama ugljenih hidrata, 3,5 grama vlakana, 1 gram masti i 1,5 grama proteina.

Treba imati na umu da se informacije o nutritivnim vrijednostima za nar i arile razlikuju od onih za sok od nara, koji ne pruža mnogo vlakana ili vitamina C. Ovi podaci se odnose na samu voćku, jer konzumiranje cijelog ploda obezbjeđuje više vlakana.

2. Bogat je antioksidansima

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti ćelija našeg tijela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su uvijek prisutni u našem tijelu, ali njihovo preveliko prisustvo može da bude štetno i da doprinese brojnim hroničnim bolestima.

Nar je bogat antioksidansima i polifenolnim jedinjenjima koja pružaju zaštitu od ovog oštećenja. Dobijanje antioksidanata iz povrća i voća, kao što je šipak, odličan je način za podršku opštem zdravlju i prevenciju bolesti.

3. Nar može da pomogne protiv upale

Kratkotrajna upala je normalna reakcija tijela na infekciju i povredu. Međutim, hronična upala može biti problem ako se ne liječi. Tada upala može da doprinese mnogim hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, kancer i Alchajmerovu bolest.

Konzumiranje nara može da pomogne u sprečavanju hronične upale povezane sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti. Ovo se u velikoj mjeri pripisuje jedinjenjima zvanim punikalagini, za koja se u studijama sprovedenim u epruvetama i na životinjama pokazalo da imaju antioksidativna i protiv upalna svojstva.

Neka istraživanja na ljudima takođe su otkrila da konzumiranje soka od nara može da smanji markere upale u tijelu.

Ipak, potrebno je više istraživanja o tome kako konzumiranje svježih sjemenki nara utiče na upale kod ljudi.

4. Može da ima svojstva korisna protiv kancera

Primijećeno je da nar ima antikancerogene efekte. Neke studije u epruvetama otkrile su da jedinjenja u plodovima nara, soku i ulju mogu da pomognu u ubijanju ćelija raka ili da uspore njihovo širenje u tijelu.

I studije u epruvetama i na ljudima pokazuju da nar može da pomogne u borbi protiv upale i usporavanju rasta ćelija raka. U stvari, ovo voće pokazalo je antitumorske efekte kod karcinoma pluća, dojke, prostate, kože i debelog crijeva.

Druga istraživanja na životinjama otkrila su da nar pomaže u usporavanju rasta tumora u ranim stadijumima raka jetre. Takođe pomaže u suzbijanju inflamatornih odgovora i oksidativnog stresa.

Prema jednoj starijoj studiji sprovedenoj u epruveti, ekstrakt nara takođe može da bude koristan za usporavanje rasta, pa čak izazivanje smrti ćelija raka prostate.

Prostata-specifični antigen (PSA) marker je raka prostate u krvi. Dva starija ispitivanja pokazala su da davanje soka ili ekstrakta nara muškarcima značajno produžava vremenski period udvostručenja PSA, smanjujući rizik od smrti od raka prostate. Ipak, potrebno je više ispitivanja na ljudima.

5. Nar je koristan za zdravlje srca

Postoje dokazi da voće bogato polifenolnim jedinjenjima, kao što je nar, može biti korisno za zdravlje srca.

Studije u epruvetama otkrile su da ekstrakt nara može da smanji oksidativni stres i upalu u arterijama, da snizi krvni pritisak i pomogne u borbi protiv ateroskleroze – nakupljanja plaka u arterijama koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.

U jednoj studiji na ljudima, u kojoj su učesnici bili sa srčanim oboljenjima, davana je 1 šolja (220 ml) soka od nara dnevno tokom 5 dana. Sok je značajno smanjio učestalost i jačinu bolova u grudima, kao i određene biomarkere u krvi koji ukazuju na zaštitni efekat na zdravlje srca.

Ipak, nedostaju visokokvalitetna istraživanja o naru i zdravlju srca kod ljudi.

6. Dobar je za zdravlje urinarnog sistema

Studije sprovedene u epruvetama i sa ljudima otkrile su da ekstrakt nara može pomoći u smanjenju stvaranja kamena u bubregu, što je prednost koja se u velikoj mjeri pripisuje njegovom antioksidativnom delovanju.

U jednoj studiji, odrasli od 18 do 70 godina, kojima se ponavljala pojava kamena u bubregu, dobijali su 1.000 mg ekstrakta nara tokom 90 dana. Utvrđeno je da ovo pomaže u usporavanju ili onemogućavanju djelovanjei mehanizma kojim se formira kamenje u tijelu. Pored toga, studije na životinjama otkrile su da ekstrakt nara može da pomogne u regulisanju koncentracije oksalata, kalcijuma i fosfata u krvi, koji su uobičajene komponente kamena u bubregu.

7. Nar može da ima antimikrobna svojstva

Jedinjenja nara mogu da pomognu u borbi protiv štetnih mikroorganizama kao što su određene vrste bakterija i gljivica.

Na primjer, i starije i novije studije navode da ova jedinjenja mogu da zaštite zdravlje naših usta ciljanjem na neželjene oralne klice koje mogu da postanu problematične kada se namnože – kao što su one koje izazivaju loš zadah i dovode do nastanka karijesa.

Jedinjenja iz nara takođe imaju antibakterijske efekte protiv Listeria monocitogenes, bakterije koja se nalazi u vlažnim sredinama i može izazvati teške bolesti ako se proguta.

8. Poboljšava izdržljivost tokom vježbanja

Polifenoli u naru mogu da povećaju izdržljivost pri vježbanju, dužinu vremena tokom kojeg ste u mogućnosti da učestvujete u fizičkoj aktivnosti prije nego što se umorite.

Jedno istraživanje na ljudima pokazalo je da uzimanje samo 1 grama ekstrakta nara 30 minuta prije trčanja povećava vrijeme do iscrpljenosti za 12 odsto.

Druga istraživanja na ljudima otkrila su da suplementi nara imaju potencijal da poboljšaju izdržljivost pri vježbanju i oporavak mišića.

9. Dobar za naš mozak

Nar sadrži jedinjenja koja se zovu elagitanini, koja djeluju kao antioksidansi i smanjuju upale u tijelu. Kao takvi, oni nude i zaštitne prednosti za naš mozak od stanja na koja utiču upale i oksidativni stres.

Neke studije su otkrile da elagitanini mogu da pomognu u zaštiti mozga od razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti smanjenjem oksidativnog oštećenja i povećanjem preživljavanja moždanih ćelija. Oni takođe mogu da pomognu u oporavku od hipoksično-ishemične povrede mozga.

Vjeruje se da elagitanini u naru pomažu u proizvodnji jedinjenja u crijevima pod nazivom urolitin A, koji je proučavan zbog njegove sposobnosti da smanji zapaljenje u mozgu i odloži početak kognitivnih bolesti.

10. Nar pomaže u održavanju zdravlja probave

Starija i novija istraživanja navode da je zdravlje probave, koje u velikoj mjeri određuju naše crijevne bakterije, čvrsto povezano sa ukupnim zdravljem. Zbog toga je važno da pružimo podršku zdravlju probave, a nar u tome može mnogo da nam pomogne.

Studije u epruvetama otkrile su i da nar može da poveća nivoe korisnih bakterija u crijevima, što nagovještava da može imati prebiotičke efekte. Prebiotici su jedinjenja, uglavnom vlakna, koja služe kao gorivo za dobre bakterije, ili probiotike, u našim organima za varenje. Prebiotici omogućavaju ovim bakterijama da napreduju i podržavaju zdraviji mikrobiom crijeva.

Pored toga, arile nara bogate su vlaknima i obezbjeđuju oko 3,5 grama po porciji od 1/2 šolje. Vlakna su neophodna za zdravlje probave i mogu zaštititi od nekih digestivnih stanja, kao što su zatvor, hemoroidi, rak debelog crijeva i tako dalje.

Sledeći put kada odete u prodavnicu, kupite nar. Da biste lako izvadili arile, presijecite nar na pola, potopite ga u vodu i prstima izvadite arile. Jedite ih same kao užinu, umiješajte ih u miks zelenih salata, dodajte ih u grčki jogurt, pa čak i u smutije.

Related posts

Ostavi komentar