Evo zašto je sve dobra kurkuma

Kurkuma se odavno koristi u azijskoj kuhinji i medicini, ali sve više pronalazi put do evropskih i ostalih kuhinja i polica sa začinima. Ova biljka najpoznatija je kao začin za mnoga jela, ali je ona mnogo više od toga. Ne samo da dodaje zanimljivu aromu svuda gdje se nađe, veće ima i velike koristi za zdravlje i još uvijek se otkrivaju nove.

U nastavku pročitajte koji su to pozitivni efekti čaja od kurkume.

Jača imuni sistem i sprečava upale

Kurkumin djeluje kao moćan antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i tako doprinosi balansu u organizmu. To u praksi pomaže ćelijama imunog sistema da ostanu zdrave i obavljaju svoj posao, odnosno bore se protiv prehlade i drugih bolesti. Kurkumin ujedno pomaže u sprečavanju upala i olakšava simptome povezane sa alergijama, psorijazom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, depresijom, artritisom i čak Alchajmerovom bolešću.

Poboljšava raspoloženje

Kurkumin ublažava napetost u mišićima i neka istraživanja pokazala su da pozitivno utiče na naše raspoloženje, a ujedno dobro utiče na koncentraciju i pamćenje.

Dobar za kožu

Nedavno su se pojavili podaci da kurkumin utiče i na kožu i pomaže u olakšavanju mnogih dermatoloških problema. Od kurkume se može napraviti i maska za lice kako bi se ti efekti pojačali, ali za sada se čini da bilo kakav unos ovog sastojka u organizam ima korisne posljedice po kožu.

Štiti jetru i poboljšava metaboličko zdravlje

Kurkumin snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak i posredno utiče na sprečavanje gojaznosti, a istraživanja pokazuju i da pozitivno utiče na stanje jetre.

Izvor: Kurir

Related posts

Ostavi komentar