Istraživanje pokazalo: TikTok podstiče toksičnu kulturu ishrane kod tinejdžera

Sadržaj na TikToku koji se fokusira na hranu i težinu promoviše “kulturu otrovne ishrane” za tinejdžere i mlade, pokazuje novo istraživanje.

Istraživači sa Univerziteta u Vermontu proučavali su 100 videozapisa, koji su uključivali oznake vezane za ishranu i težinu. Svaka od deset oznaka imala je više od milijardu pregleda kada je istraživanje počelo 2020. Kako se baza korisnika TikToka proširila, tako su značajno porasli i pregledi proučavanih oznaka.

Ovi nalazi studije alarmantni su zbog istraživanja koja ukazuje na to da je korišćenje društvenih medija kod mladih povezano sa neurednom ishranom i negativnom slikom tijela.

Prema istraživačima, sveobuhvatne poruke koje se nalaze u videima o hrani veličaju gubitak težine i prikazuju „nerealnu sliku ishrane i zdravlja“ i promovišu hranu kao sredstvo za postizanje mršavosti.

„Svakog dana milioni tinejdžera i mladih ljudi dobijaju sadržaj na TikToku koji im daje vrlo nerealnu i netačnu sliku hrane i zdravlja“, kaže istraživači Lizi Poup.

Mladi moraju da počnu da razmišljaju kritički

S obzirom na to da TikTok koristi algoritme koji korisnicima sami nude sadržaj o određenim temama, može biti teško pobjeći od toksičnog sadržaja o kulturi ishrane.

„Sadržaji o mršavljenju na TikToku mogu da budu stvarno opasni, posebno za glavne korisnike platforme, a to su mladi“, dodaje Poup.

Prema koautorki studije Marisi Minadeo, činjenica da su milijarde pregledale sadržaj o tjelesnoj težini na internetu govori mnogo o ulozi koju kultura ishrane ima u našem društvu.

„Moramo da pomognemo mladima da razviju vještine kritičkog razmišljanja, ali ono što nam je stvarno potrebno je radikalno preispitivanje načina na koji se odnosimo prema svom tijelu, hrani i zdravlju. Ovdje se zaista radi o promjeni koja će nam omogućiti da živimo produktivno, srećno i zdravo“, zaključila je ona, prenosi Index.hr.

Related posts

Ostavi komentar