Kako prepoznati simptome krvnih ugrušaka

Krvni ugrušci su izuzetno rijetki, ali ozbiljni neželjeni efekti AstraZenekine vakcine protiv kovida-19, objavili su regulatori.

Prednosti vakcine AstraZeneke i dalje su veće od rizika, navodi se u saopštenju za štampu Evropske agencije za ljekove (EMA). Ipak, komitet za bezbjednost agencije rekao je da je važno prepoznati znake mogućeg ugruška.

Krvni ugrušak se javlja kada se krv zgusne i formira polučvrstu masu. Može biti koristan odgovor za zaustavljanje krvarenja u slučaju povrede, ali ove blokade mogu da stvore probleme ako prekinu dotok krvi u vitalno područje, prenosi Business Insider.

Krvni ugrušci mogu da izazovu blokade krvnih sudova u nogama, stomaku i plućima. Većina krvnih ugrušaka povezanih sa vakcinom AstraZeneka pojavila se u krvnim sudovima u mozgu. Ovi ugrušci, poznati kao cerebralna venska sinusna tromboza (CVST), mogu da dovedu do moždanog udara, ali i do smrtnog ishoda.

Do sada se većina prijavljenih ugrušaka pojavila kod žena mlađih od 60 godina u roku od dvije nedjelje od vakcinacije.

Budući da je veća vjerovatnoća da će mladi ljudi doživeti ovaj neželjeni efekat, britanski regulatori vakcina preporučuju osobama mlađim od 30 godina da ne uzimaju vakcinu AstraZeneka ukoliko već nisu primili prvu dozu ove vakcine.

Simptomi krvnih ugrušaka

EMA je rekla da pacijenti koji su primili vakcinu protiv kovida-19 kompanije AstraZeneka trebalo bi odmah da potraže medicinsku pomoć ako imaju kratak dah, bol u grudima, otoke u nogama, uporne bolove u stomaku, neurološke simptome, uključujući jake i uporne glavobolje ili zamagljen vid.

Neki blagi neželjeni efekti, poput bolova na mjestu uboda ili drugih bolova u tijelu, česti su u danima nakon vakcinacije. Ali ako imate teške ili trajne simptome oko četiri do 20 dana nakon vakcinacije, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć, smatra Svjetska zdravstvena organizacija.

Krvni ugrušci se obično liječe ljekovima protiv zgrušavanja. Komplikacije se mogu izbjeći ako se ugrušak otkrije na vrijeme.

N1

Related posts

Ostavi komentar