Kako zaštititi djecu na Instagramu: Važni savjeti za roditelje tinejdžera

Ne možete zanemariti popularnost Instagrama, a ni značaj društvenih mreža uopšte.

Djeca, tinejdžeri i mladi vole ovu aplikaciju, jer promoviše kreativnost, a pruža im priliku i da se iskažu na sebi svojstven način. Uprkos svim prednostima ove popularne mreže, Instagram može biti i potencijalna opasnost za djecu.

Zašto? Opasnosti vrebaju na sve strane, od pedofilije, do negativnih komentara okoline sa kojima mališani ne mogu da se nose, a nekada i preveliko iznošenje privatnosti može narušiti život porodice (pljačke, kidnapovanja, praćenja). Kako do toga ne bi došlo, Instagram je nedavno objavio koristan vodič napravljen u saradnji sa Američkim dječjim institutom. Mame i tate mogu da pročitaju vodič da bi se upoznali sa ažuriranim bezbjednosnim alatima, podešavanjima privatnosti i još mnogo toga.

Evo šta roditelji treba da znaju da bi zaštitili svoju djecu koja koriste Instagram.

Djeca se mogu povezati sa bilo kim na Instagramu

Korisnici Instagrama imaju dvije opcije naloga koje se nalaze u odjeljku “Privatnost naloga” u podešavanjima: javni i privatni. Bilo koji korisnik Instagrama može da pregleda i prati javni nalog. Za djecu je preporučeno da on bude privatni, jer nikad ne znate ko bi mogao da stupi u interakciju sa fotografijama i video zapisima vašeg djeteta ili da im šalje neželjene poruke i komentare.

Korisnici Instagrama često teže savršenstvu

Instagram ima opcije lajkovanja, a to platformu pretvara u takmičenje za popularnost. To može da naškodi djetetu, da izgubi samopouzdanje i sigurnost u sebe. Djeci je takođe veoma teško da shvate da nije sve što vide na Instagramu stvarno. Filteri i uređivanje fotografija mogu promijeniti izgled osobe, a to bi moglo da stvori želju za nedostižnim savršenstvom kod mališana.

Djeca mogu naići na neprikladan sadržaj

Početna stranica korisnika Instagrama sastoji se od fotografija i video snimaka ljudi koje korisnik prati. Ali djeca mogu da se kreću i putem Instagram opcije Eksplore, koja algoritamski traži javni sadržaj na osnovu interesa i interakcije vašeg djeteta. Takođe mogu da pretražuju fotografije koristeći hashtagove (kategorije na određene teme). Zbog prirode aplikacije, djeca mogu da naiđu na ljude koji učestvuju u opasnim izazovima, koji šire predrasude i rasističke stavove, a to može da utiče na svijest mališana i može biti vrlo opasno.

Kako roditelji mogu zaštititi svoju djecu:

– Otvoreno razgovarajte o Instagramu

Psiholozi savjetuju da roditelji što više razgovaraju sa djecom i objašnjavaju im kako zapravo ova aplikacija funkcioniše. Da su fotke namještene i da cio Instagram svijet nije realan. Razgovarajte o opasnostima i uputite djecu šta im se može dogoditi.

– Ažurirajte njihova podešavanja privatnosti

Za razliku od javnih naloga, koje svako može da pregleda, privatni nalozi su dostupni samo vašim prijateljima (pratiocima). Samo odobreni korisnici mogu da gledaju slike i storije vašeg djeteta. Možete lako da podesite privatni sa javnog naloga, a to će u velikoj mjeri doprinijeti sigurnosti vašeg djeteta. Kontrolišite koga djeca prate, kakav sadržaj plasiraju i sa kim komuniciraju (da li su možda na meti pedofila).

– Blokirajte neželjene sadržaje

Instagram funkcija omogućava blokiranje i ograničavanje sadržaja, a to doprinosi da dodatno zaštitite djete. Blokirana osoba nikada neće biti obaviještena i može se deblokirati u bilo kom trenutku.

– Ograničite komentare, objave i status aktivnosti

Korisnici Instagrama mogu da biraju kome je dozvoljeno da komentariše postove, bilo da je to niko, svi ili samo njihovi pratioci. To je posebno značajno za djecu, kako bi se njihova sigurnost povećala, a i kako bi roditelji bili bezbrižni.

– Ograničite vrijeme koje dijete provodi kraj ekrana

U podešavanjima aplikacije Instagram imate opciju da provjerite koliko je korisnik bio aktivan. To je odlično za roditelje, koji djeci dozvoljavaju određeni vremenski period da provode kraj aplikacije. Dozirajte djeci društvene mreže, i na veoma lak način provjeravajte da li poštuju dogovor.

– Isključite podešavanja lokacije

Korisnici Instagrama mogu označiti svoju lokaciju kad god postavljaju sadržaj. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o vašim željama u vezi sa podešavanjima lokacije. Možete im dozvoliti da objavljuju opšte boravište (poput gradova ili država) umjesto određenih mjesta (poput naziva restorana ili ulice). Možete i da potpuno isključite postavke lokacije, posebno ako ste zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti.

– Podstaknite djecu da prijave nasilje

Čest je primjer među maloljetnim licima da naiđu na nasilje i uznemiravanje kada su u pitanju društvene mreže. Razgovarajte sa djecom i ukažite im na potencijalne opasnosti koje mogu da im se dogode i naglasite im da će uvijek imati vašu podršku.

Aplikacija je tokom godina primijenila mnoge sigurnosne funkcije kako bi zaštitila svoje maloljetne korisnike.

(Yumama)

Related posts

Ostavi komentar