Koja su to popularna imena za djecu u Crnoj Gori i zašto se sve više roditelji odlučuju za ona neobičnija

Trudnoća je dar od boga, a mnogi roditelji se nalaze u “velikom” problem kada na svijetu dođe dijete. Tada trebaju da daju ime koje će njihovi naslednici nositi cijelog života. Zato mnogi mjesecima “razbijaju” glave za koje se ime odlučiti.

I dok se neki odlučuju za standarna imena poput Marija, Marko, Jovan, Ilija, Aleksandar, Milica, drugi ipak biraju neobičnija imena, koja nemaju baš veliku konkurenciju.

foto: jutjub

Tako se poznato TV lice i  vlasnik Modne komore Crne Gore Srđan Lubarda, odlučio da svojoj ćerki da krajnje neobično ime za ovdašnje prostore.

-Prije 15 god sam čuo za ime Đulijana, koja je poznato TV lice u Kalifornoji i odmah mi se sviđelo. Rekao sam ako ikada budem imao ćerku tako će se zvati. Međutim ide uvijek ona skraćenica pa bi je kod nas zvali Ana i zato sam odustao. Da bih prije nekoliko godina čuo za ime Đulija u Perastu. Slovo Đ imam ja u imenu, ima ga puno u crnogorskom jeziku đed,đe si, đe ćemo, đaole, Đekna (smijhe). Supruga se oduševila i tako smo ćerki dali ime Đulija. I zvuči umjetnički Đulija Lubarda. Željeli smo da se razlikuje- kaže za naš portal Srđan Lubarda.

foto: fejsbuk

Da nije usamljen Lubarda među poznatim ličnostima koje su svojoj djeci nadenuli nesvakidašnja imena tu su bračni par Dajana Golubović Pejović I njen suprug Ilija, koji su sinu dali ime Dante, glumica Hristina Popović je ćerki dala Luča.

Ćerka legendarnog srpskog fudbalera Dragana Stojkovića Piskija, Anja, zajedno sa svojim izabranikom Hugom Valente nadenula je ime ćerki Indija Rouz.

Pjevačica Ana Štajdohar i saksofonista Nikola Demonja svojoj devojčici su dali ime Nia.

foto: jutjub

Biljana i Janko Tisparević svojoj ćerki su dali ime Emili, dok je  fudbaler Marko Pantelić i njegova supruga Tijana ćerke nazvali Ingrid i Alegra.

Prije mnogo vjekova ova imena bila su nezamisliva. Gorčilo, Mojaš, Kićun, Čedomila, Drgojla, Peruna, bila su neka imena po kojima su se nazivala djeca širom Crne Gore.

No, posljednjih godina, trend iz inostranstva zapljusnuo je Balkan, pa se I u Crnoj Gori sve češće na ulici mogu čuti imena Ena, Una, Hana, Mia, Relja, Tea, Vuk kada ih roditelji dozivaju.

Ipak, treću godinu za redom najviše djevojčica nazvano je imenom Sofija.

Tako je 2018. Godine u Crnoj Gori rođeno više od 90 Sofija, dok je pretprošle godine ovim imenom nazvano čak 132 djevojčice.

Podaci za 2017. i 2018. godinu ne razlikuju mnogo pa se tako, odmah nakon imena Sofija, djevojčice najčešće nazivaju Sara, Maša, Dunja, Jana, Nađa…

foto: jutjub

Zanimljivo je da 2017. godine nijedna djevojčica nije nazvana imenom Ana, dok je prethodne godine u prvih osam mjeseci ovo ime dobilo 19 djevojčica, piše “Mondo.me”.

Kada je riječ o muškim imenima, Vasilije, Luka, Lazar, Pavle, Vuk, Jakov, Petar, Filip među omiljenima su roditeljima dječaka. Osim ovih imena, mnogi dječaci rođeni prošle godine nazvani su Matej i Sava.

R.N.

Related posts

Ostavi komentar