Mirjana Karanović: Do grla smo se ukopali u našem blatu

U zemljama bivše Jugoslavije u posljednjih 30 godina se ništa suštinski nije promijenilo, izjavila je u Prištini poznata glumica Mirjana Karanović, dodajući da “smo se do grla ukopali u našem blatu”, piše RSE.

Karanović je to izjavila na panel-diskusiji o ulozi glumaca sa Balkana u promociji rodne jednakosti i borbi protiv homofobije i nacionalizma, koja se održala u sklopu pozorišnog festivala “Kosovo Theater Showcase” u organizaciji Jetona Neziraja, direktora Multimedijalnog centra (Qendra Multimediale) iz Prištine, piše RSE.

Ovaj festival je u utorak otvorila upravo predstava “Balava”, u kojoj glume Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović i Isidora Simijonović.

Na panel-diskusiji, Karanović je, govoreći o budućnosti društva, ocijenila da u “donošenje odluka nisu uključeni najpametniji ljudi”.

“Onda je to pitanje budućnosti kao neka šarena laža u kojoj vi lažete, prije svega druge, da sada vi to radite za opšte dobro i obećavate neku fenomenalnu budućnost samo ako idete za mnom. Ja to vidim manje-više svuda. Mi smo zarobljeni u lažnim vizijama lažnih proroka, ljudi koji nemaju viziju budućnosti nego, zapravo, podilaze nekakvim površnim vizijama koje ne mogu da budu energija za stvaranje neke realne budućnosti”, ocijenila je Karanović.

“Borim se”, navela je, “protiv tog osjećaja očaja što se tako malo stvari promijenilo”.

Rekla je i kako “više ne vjeruje u moć pozorišta”.

“Nekada su pozorišne predstave izazivale eksploziju u društvu i velike polemike u javnosti, a danas postoji trend da se sve svodi na površnost, da se značajne teme prekriju maskirnim krpicama, a jedan veliki objekat da se prekrije mrežom”, ocijenila je Karanović, dodajući kako ipak pozorište nikada neće nestati, jer ono nije samo zabava, nego nešto što obuhvata ljudske potrebe.

Related posts

Ostavi komentar