Naučnici potvrdili:Evo koliko traje imunitet na koronu

Univerzitet Monaš u Melburnu objavio je otkriće grupe naučnika koja ukazuje da antitijela sprečavaju ponovnu infekciju koronavirusom najmanje osam mjeseci.

Njihov rad, objavljen u časopisu Sajens Imunolodži, „najsnažniji je dokaz“ da bi vakcine protiv koronavirusa mogle biti održivo rješenje za zdravstvenu krizu. Prethodne studije sugerisale su da antitela na Covid-19 počinju da nestaju u roku od nekoliko nedjelja ili mjeseci. Međutim, novo australijsko istraživanje pokazuje da određene ćelije u imunološkom sistemu, nazvane memorijske B ćelije, “pamte” virusnu infekciju i pokreću zaštitni imunološki odgovor stvaranjem antitijela u slučaju ponovne izloženosti.

Studija je ispitala 25 pacijenata sa Covid-19, uzimajući 36 uzoraka krvi, počev od četvrtog dana nakon infekcije. Posljednji uzorci su uzeti 242 dana nakon infekcije. Naučnici su vidjeli da je broj antitela koja se bore protiv virusa počeo da opada 20 dana nakon infekcije, ali otkrili su da ćelije memorije specifične za virus Covid-19 ostaju stabilne najmanje osam mjeseci.

Ovi rezultati su zapravo dobre vijesti o efikasnosti vakcine, što takođe dodatno objašnjava zašto je bilo tako malo novih primjera ponovnog zaraze ljudima koronavirusom, rekao je vanredni profesor Meno van Zelm sa Odjeljenja za imunologiju i patologiju Univerziteta Monaš.

“Ovo je bio crni oblak koji se nadvio nad potencijalnom zaštitom koju bilo koja vakcina protiv COVIDA-19 može pružiti. Štaviše, ovo otkriće daje stvarnu nadu da će, kada se jednom razvije vakcina ili vakcine, pružiti dugoročnu zaštitu”.

Iako postoji širok spektar vakcina protiv koronavirusa za koje se pokazalo da su efikasne u izgradnji imuniteta protiv virusa, još uvijek je nejasno koliko traje zaštita. Međutim, vakcine će takođe morati da nadgledaju mutacije virusa. Izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin rekao je ranije ove nedjelje da će njemačka kompanija uskoro dobiti vakcinu za borbu protiv nove podvrste Covid-19 koja se pojavila u Velikoj Britaniji, ali je izrazio uvjerenje da će trenutna vakcina razvijena sa američkom kompanijom Pfizer i dalje biti efikasna. Ruska domaća vakcina Sputnik V takođe je efikasna protiv novog podtipa koronavirusa, rekao je Kiril Dimitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine.

Kurir.rs/Logično.com

Related posts

Ostavi komentar