Naučnici pozivaju na odlaganje druge doze Fajzer/Biontekove vakcine

Naučnici su pozvali vlade da odlože primjenu druge doze vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka efikasnost od 92,6 odsto.

Kanadski epidemiolog Danuta Skowronski i Gaston De Seres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta univerziteta Laval, u radu objavljenom u časopisu „New England Journal of Medicine“ kažu da se njihovi zaključci zasnivaju na dokumentaciji koju je Fajzer podnio Američkoj agenciji za hranu i ljekove (FDA).

I u slučaju druge vakcine koja se zasniva na istoj tehnologiji, a koju proizvodi Moderna Inc utvrđeno je da je već nakon prve doze efikasnost 92,1 odsto, pišu Skowronski i De Seres.

Upozoravaju i da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza vakcine zasnovane na informacionoj RNK (mRNA), ali ističu da davanje druge doze mjesec dana nakon prve pruža „kratkoročno malo dodatne koristi“.

„S obzirom na trenutnu nestašicu cvakcina, odlaganje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorisano, sigurno rezultiralo hiljadama hospitalizacija i smrti zbog kovida-19 tokom zime u SAD“, pišu autori.

Fajzer za svoju vakcinu preporučuje davanje dvije doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede vakcinisanja, pa je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

„Mi u Fajzeru vjerujemo da zdravstvene vlasti moraju da ispitaju druge rasporede vakcinisanja da bi obezbijedile da vakcina pruža najvišu moguću zaštitu“, dodala je kompanija.

rs.n1info.com

Related posts

Ostavi komentar