Naučno dokazano: Dječaci osjetljiviji od djevojčica

Često se govori o tome kako djevojčice brže sazrijevaju od dječaka, kako su ozbiljnije i samostalnije, zato pojedini roditelja kažu kako je mušku djecu u prvim godinama života teže odgajati nego žensku.

Iako uvijek postoje izuzeci, nedavno su stručnjaci došli do otkrića koje bi moglo da potvrdi ovu pretpostavku.

Naime, poznati neuropsiholog Alan N. Šor u najnovijem istraživanju je otkrio kako se desna polovina mozga kod dječaka sporije razvija nego što je to slučaj kod djevojčica.

To bi značilo da su dječaci osjetljiviji na zvukove i ljude koji ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i ponekad težima za odgajanje, navodi “Psychology Today”.

Neuropsiholog objašnjava kako je dječacima teže da tolerišu stres, pa su samim tim manje otporni na neuropsihijatrijske poremećaje kao što su ADHD ili autizam, poremećaji koji se manifestiraju u najranijem djetinjstvu.

“S obzirom na to da mozak muške djece sporije sazrijeva, sigurna majčina funkcija regulisanja privrženosti kao osjetljivog, interaktivnog regulatora afekta njegovog nezrelog desnog mozga u prvoj godini ključna je za njegov optimalan socio-emocionalni razvoj. Ukupno gledano, rezultati istraživanja sugerišu da su razlike između polova u obrascima moždanih veza koje objašnjavaju rodne razlike u društvenim i emocionalnim funkcijama uspostavljene već na samom početku života, odnosno da je razvojno programiranje tih razlika genetski kodirano”, objašnjava Šor i dodaje kako roditelji ipak mogu da olakšaju dječacima prvu godinu života, prenosi Index.hr.

Posebnu ulogu u tome imaju majke. Kako tvrdi neuropsiholog, čvrsta veza sina sa majkom koja se temelji na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom od velike je važnosti za razvoj mozga muškog djeteta i ima ogroman uticaj na njega, naročito u prvoj godini života, zato savjetuje sledeće:

– ne razdvajajte sinove od majki odmah po rođenju

– provedite sa svojim sinom cijelo porodiljsko bolovanje i odsustva

– ne budite strogi prema njima

– pripazite na njihovo okruženje, jer na male dječake posebno negativan uticaj mogu da imaju toksini iz prirode

Naravno, neuropsiholog naglašava da je ova pravila, takođe, preporučljivo primjenjivati i sa djevojčicama, samo su dječaci nešto osjetljiviji, pa nezadovoljavanje spomenutih potreba može da im prouzrokuje mnogo više štete nego što je to slučaj kod ženske djece.

(index)

Related posts

Ostavi komentar