Otkrijte sami imate li nedostatak vitamina B12

Jedan od važnih vitamina za naš organizam je i vitamin B12 ( kobalamin) i folna kiselina kojoj češće posebnu pažnjiu posvećuju trudnice.

Osim gvožđa, koštanoj srži za proizvodnju crvenih krvnih ćelija trebaju i vitamin B12 kao i folna kiselina.Ukoliko bilo koji od njih nedostaje, može se razviti megaloblastična anemija kod koje koštana srž stvara nepravilne oblike eritrocita.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Prvi simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B12, a koje možemo sami da uočimo su pojačani strahovi i osjećaj napetosti, problemi sa koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost, umor, bolovi u mišićima.

Simptomi počinju iznenadnom malaksalošću uz pojačano lupanje srca. Nerijetko ove neprijatne simptome prati i bledilo lica, gubitak apetita, nadutost, kao i dijareja.

Može se pojaviti i osjećaj pečenja jezika, posebno pri uzimanju kiselih namirnica, a javlja se i otežano pamćenje i osjećaj trnjenja nogu ili ruku.

Kod nedostatka ovog vitamina pojedine osobe osećaju kao da im elektricitet prolazi kroz telo od glave do pete.

Takođe može da se javi trnjenje i ukočenost, što je rezultat oštećenja živaca koje je podstakao nizak nivo kiseonika u ćelijama.

U najtežim slučajevima mogu nastati ozbiljne zdravstvene poteškoće poput teškog oštećenja živaca kičmene moždine, što može prouzrokovati i paralizu.

Vrtoglavice

Istraživanja su pokazala da osobe koje su se žalile na jake vrtoglavice imale su i do 40 odsto niži nivo vitamina B12 u odnosu na zdrave osobe.

Osobe s manjkom vitamina B12 podložnije su i depresivnim raspoloženjima. Ako ste primijetili ove simptome, obratite se svom ljekaru kako biste utvrdili da li je zaista riječ o nedostatku ovog važnog i za organizam neophodnog vitamina.

Vitamin B12 u hrani

Vitamin b12 nalazi se u namirinicama životinjskog porijekla. Prirodni izvori ovog vitamina su meso, džigerica, riba, sir, mlijeko, jaja i školjke.

Međutim neke žitarice takođe mogu biti dobar izvor ovog vitamina, razni sojini produkti i pivski kvasac.

U manjim količinama ima ga u cvekli, susamu, lešniku, soji i morskim algama.

Dobar izvor ovog vitamina jeste i kiseli kupus kao i sve namernice koje sadrže mliječnu kiselinu poput povrća iz turšije.

Kada su u pitanju osobe koje biraju vegetarijanski način ishrane, ovaj vitamin bi trebale da nadomjeste na drugi način, da se ne bi suočile sa njegovim nedostatkom

N1

Related posts

Ostavi komentar