Virusolog i mikrobiolog Milenko Šekler otkriva koja količina virusnih čestica koronavirusa će nas zaraziti, i od čega zavisi težina kliničke slike

Milenko Šekler, doktor veterinarskih nauka, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo prvi je u Srbiji „pročitao“genom koronavirusa . To je upisano u svjetsku bazu podataka.

On kaže da koronavirus nije respiratorni već sistemski virus koji se putem krvi širi po cijelom organizmu, da maska nije potpuna zaštita ali sprječava da pojedinac koji je nosi udahne 95 odsto kapljica virusa, i da težina kliničke slike najviše zavisi od količine virusa koji je osoba unijela u organizam. Tvrdi i da vakcina neće riješiti trajno problem, već je mnogo realnije da će virus prožeti cjelokupnu populaciju i postati uobičajen.

“Ovo nije ništa novo, koronavirus postoji manje-više kod svih vrsta životinja, postoje vakcine preko 50 godina, i nisu riješile problem, i bojim se i da će ovdje biti isto. Kada virus prokuži cijelu populaciju onda gubi smisao vakcinacija”, kazao je Šekler gostujuću i jutarnjem programu na N1

“Stalno se pojavljuju novi sojevi. Kad imate vakcinu, svakih pet do 10 godina se pojavi novi soj, gdje dotadašnja vakcina više ne štiti”.

“To je prirodan virus, za ovu vrstu virusa ne možete da napravite jednu vakcinu, i baš vas briga, kao kod bjesnila, na primjer. Bićete prinuđeni da stalno pratite šta se dešava”, ističe i ukazuje na primjer gripa, gde svake godine mora da se prati koji tip virusa kruži u populaciji i u skladu sa tim pravi vakcina.

“Što manje primite virusa, manja je šansa da se razbolite”

Navodi da su grip i koronavirus slični po načinu prenošenja i simptomatologiji, pa je pravljen model na osnovu gripa, i utvrđeno je da je neophodno da osoba odjednom unese u organizam između 500 i 1.000 virusnih čestica da bi se inficirala. Ističe da je “cijela poenta – što manje primite virusa, manja je šansa da ćete da se razbolite”.

“Ako unesete 50 čestica virusa, vaš imuni sistem će se da se nakostreši i najvjerovatnije odbrani. Radi se o tome da vi postepeno naviknute organizam i da on sam može da se izbori i protiv većih količina virusa”, ukazuje Šekler.

Na pitanje koliko virusa izlučuje osoba koja samo diše i ćuti, a koliko neko ko priča, kašlje ili kija, kaže “čovjek koji je samo inficiran, nevažno da li ima simptome ili ne, ako samo sjedi i diše izlučuje 30-50 virusnih čestica na minut, što znači da će za sat vremena u okolni vazduh izbaciti 3.000 virusnih čestica”.

“Ali sreća u nesreći je da je ovaj virus relativno osjetljiv na isušivanje, toplotu, vrlo brzo gubi infektivnost, već za sat vremena pola od tih 3.000 virusnih čestica može da inficira pola ne može”, navodi Šekler.

“Kada neko priča, onda izbacuje 200 čestica na minut, a ako pjeva ili viče, onda se to množi sa 10. Kašljanjem se izbaci oko 100 hiljada čestica virusa, a ako neko kine, pričamo o milionima, i to samo u jednom kijanju”, ističe on i dodaje da je zato važno da onaj ko je inficiran ostane u samoizolaciji i da se ne socijalizuje. 

“Kada se nakašljete, one krupne kapljice, koje po pravilu imaju desetine hiljada virusnih čestica, najteže su i one padaju… Kada padnu dolje, možemo da kažemo da su dobrim dijelom mala mogućnost izvora zaražavanja, jer se brzo isuše i gubi infektivnost. Ovaj virus spada u one koji imaju lipoproteinski omotač, kao i svi koronavirusi, a to ih čini vrlo osetljivim na isušivanje, na bilo koji dezinficijens, na alkohol, čak i na rakiju, kisela sredina isto, neko je bolestan pa proguta tu izlučevinu iz nosa, ona dođe u želudac i želudačna kiselina je uništi, dok sa drugim virusima to nije slučaj, oni prođu i zaraze creva”, ukazuje Šekler koji je sva ta saznanja o koronavirusu sažeo u tekstu od 26 strana.

Na pitanje da li onda ne možemo da se zarazimo preko čvrstih površina, on ističe da to nije glavni put prenošenja i da je mala vjerovatnoća da se tako zarazimo, jer je koronavirus kapljična infekcija i prenosi se aerogeno. A na pitanje zašto nas onda savjetuju da stalno dezinfikujemo površine, on, u šaljivom tonu, navodi da nam je “tako lakše da preguramo situaciju”.

Na pitanje kolika je vjerovatnoća zaražavanja u tržnim centrima i prodavnicama, odgovara da vjerovatnoća zaražavanja zavisi od ukupne količine zapremine vazduha u prostoriji, dakle što je veća prostorija, pada vjerovatnoća zaražavanja. Još dodatno pada ako je otvoren prozor.

Poželjno primati manje količine virusa – tako izgrađujemo imunitet

Na pitanje kolika je zaista maska zaštita, on ističe da “maska ne može da vas zaštiti da sve čestice virusa ne prođu kroz nju, jer je on mnogo manji od njene teksture, ali može da vas zaštiti od 95 odsto kapljica da ih ne udahnete”.

“Ako nosi masku, mikro kapi koje neko izbacuje ostaće sa njegove strane, ako i vi nosite masku, ako je on izbacio neki virus, on će ostati sa spoljne strane vaše maske i za nekoliko sati će se osušiti. Ako ne dodirujete masku, onda ćete ostati zaštićeni… Maska vam omogućava da u dužem vremenskom periodu primate manju količinu virusa, a to ujedno utiče na stvaranje imuniteta stada”, ukazuje Šekler i ističe da je “poželjno primati male količine virusa, jer tako izgrađujemo imunitet”.

Navodi da koronavirus nije respiratorni, već sistemski virus.

“Po mjestu ulaska i prvim simptomima on jeste respiratorni, ali je on, zapravo, sistemski virus. Kada uđe kroz pluća, on posle putem krvotoka, odnosno limfe, prožme sve organe, može da ošteti i druge organe, ali najviše oštećuje pluća, jer su tu receptori preko kojih on uđe najprisutniji.

Related posts

Ostavi komentar